Milyen programokat ne használjunk a gépen?

A hagyományok lassan változnak. Akad néhány olyan szoftvertípus, amely továbbra is velünk él, annak ellenére, hogy már nincs rájuk szükség. A rendszeroptimalizáló programok, a reklámblokkolók és a kémprogramvédelmi kiegészítők ma több gondot okozhatnak, mint amennyi hasznukat vesszük.

Windows 95, Windows XP – ezek az operációs rendszerek már rég nincsenek velünk, de akad néhány egyéb szoftver, amelyek használatát még ezekkel együtt szoktuk meg. Beszéljünk most ezekről, mert a mindennapok során ma több gondot okozhatnak a gépeken, mint amennyi hasznot hoznak.

Rendszeroptimalizáló programok

Ezeknek a szoftvereknek több funkciójuk lehet:

  • Azt ígérik, hogy képesek más szoftvereket eltávolítani a gépről.
  • Azt ígérik, hogy képesek a szükségtelen fájlokat és regisztrációs bejegyzéseket eltávolítani a gépről.
  • Azt ígérik, hogy töredezettségmentesítik a merevlemezt.

A valóságban a mai szoftverek sokszor és rendszeresen frissülnek (különösen egy vírusirtó szoftver). Ezért valószínűtlen, hogy egy harmadik fél által gyártott alkalmazás maradéktalanul és jól el tudna távolítani egy szoftvert a gépekről. A vírusirtó szoftverek esetében minden gyártó saját maga publikál egy eltávolító eszközt, amelynek legfrissebb változatával eltávolítható a program. Ez a G DATA esetében a G DATA AV-Cleaner.

Az ideiglenes fájlok és szükségtelen regisztrációs kulcsok külső fél által történő eltávolítása szintén problémákat okozhat. Egy népszerű rendszeroptimalizó program például eltávolíthatja az alábbi fájlokat:

C:\Users\root\AppData\Local\Temp\GDATA_Online_Update\updateactioninstaller_88_2.exe   
C:\Users\root\AppData\Local\Temp\GDATA_Online_Update\updateactioninstaller_88_2.xml 
C:\Users\root\AppData\Local\Temp\GDATA_Online_Update\UpdatePGM\UpdateGUI.exe   

Ezek a fájlok szükségesek a G DATA működéséhez, és azért felelnek, hogy a G DATA a vírusszignatúrák mellett le tudja tölteni a fontos programfrissítéseket is. Ha a rendszeroptimalizáló szoftver törli ezeket, az működési problémákhoz vezethet.

A Magyarországon is népszerű CCleaner szoftver tulajdonosa a szintén vírusirtó szoftvereket gyártó AVAST – ennek az információnak az értékelését az olvasóra bízzuk.

Végül a töredezettségmentesítő szoftverek használata problémát okozhat az SSD meghajtók esetében, egyébként maga a funkció régóta a Windows integrált részét képezi.

Reklámblokkolók

A reklámblokkoló programokkal kapcsolatos általános probléma, hogy ezek adatokat gyűjthetnek a meglátogatott weboldalakról, és ezeket összeköthetik a felhasználó IP címével, email címével.

Néha ezek a programok zavarják a kormányzati és banki weboldalak működését is, amelyeken pop-up ablakok nyílnak meg.

Végül általánosságban a mai webes technológia mellett általában integrált reklámokat jelenítenek meg az weboldalak, nem pedig pop-up ablakokat. Reklámblokkoló programra csak akkor lehet szükség, ha rendszeresen látogat olyan oldalakat, ahol nagy mennyiségű pop-up ablak nyílik meg.

Ráadásul már maguk a böngészők is tudják blokkolni az előugró ablakokat:
Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge.

Kémprogramvédők

A 2000-es évek elején, amikor megjelentek az első kémprogramok, megjelentek azok a kiegészítők is, amelyek védelmet ígértek ezek ellen. Sok ezek közül csak néhány adott kémprogramot tudott eltávolítani, de mivel ingyenesek voltak, hamar népszerűek lettek.

A vírusvédelmi technológia azóta rengeteget fejlődött. Egy mai vírusirtó program a kártevők minden típusa ellen védelmet nyújt, beleértve a kémprogramokat, zsarolóvírusokat, trójaiakat, de a potenciálisan kéretlen programokat (pup) is. Ehhez a vírusirtó mélyen beépül az operációs rendszerbe, és komplex módon felügyeli a folyamatokat.

Minden külső kiegészítő védelmi alkalmazás zavarhatja ezért vírusirtó szoftver működését, és kritikus esetben ez oda vezethet, hogy a telepítés után az operációs rendszer nem töltődik be, és csökkentett módban kell elvégezni a szoftverek eltávolítását.

A G DATA technológiáiról ezekben a cikkekben lehet bővebben tájékozódni:

DeepRay – mesterséges intelligencia a vírusvédelemben

BEAST – a fertőzések visszafordítása

G DATA Zsarolásvédelem – dedikált modul a zsarolóvírusok ellen

Kiemelt kép: ThisIsEngineering fotója a Pexels oldaláról

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Milyen programokat ne használjunk a gépen?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.