Viszlát Adobe Flash Player, nyugodj békében!

A régóta meghirdetett menetrend szerint az Adobe végleg megszüntette a Flash Player támogatását. Az utolsó frissítés megjelenésével egy korszakalkotó multimédiás alkalmazásnak mondhatunk búcsút, mely sajnos ezer sebből vérzett.

December elején adta ki legutolsó frissítését az Adobe a legendás Flash Player multimédiás megoldásához. A hivatalos támogatás 2020. december 31-én járt le, és a 2021. január 12-től minden Flash tartalom futtatását blokkolja a gyártó. Persze, mindez nem az egész világot jelenti, ugyanis Kína területén az Adobe Flash Player egy speciális verziója továbbra is működik.

A frissítéshez adott jegyzetben az Adobe röviden és hivatalosan is búcsút vett az alkalmazástól, és megköszönték azoknak az ügyfeleknek és fejlesztőknek a munkáját, akik az elmúlt két évtizedben is fantasztikus Flash tartalmakat gyártottak. Hangsúlyozták, hogy büszkék a Flash multimédiás szerepére, amit az animáció, interaktivitás, audio és videó területén betölthetett.

A multimédiát hozta az internetes világba

Az Adobe Flash pályafutása az 1990-es évek elején kezdődött, amikor az internet még nagyon gyermekcipőben járt. A weboldalkészítők szerettek volna egy olyan alkalmazást, melynek segítségével egyszerűen készíthetnek animációkat webre, és így találtak rá a Flash univerzumra. A fejlesztők több alkalmazás segítségével is elkészíthettek animációkat és később mobil tartalmakat, játékokat, interaktív bemutatókat és weboldalakat. A Flash Player a felhasználó oldali alkalmazás, melyet a Flash tartalmak lejátszásához kellett telepíteni.

Az aranykorában, 2003-ban az Adobe adatai szerint az internetkapcsolattal rendelkező 1 milliárd számítógép közül 400 millión futott az Adobe Flash Player. Azonban az alkalmazás felett az idő hamar eljárt: nagyon sokan bírálták az alkalmazást, mert rendkívül erőforrásigényes volt futtatása, a mobil eszközök akkumulátorát rendkívül hamar lemerítette. Mindezt még meg is bocsátották volna a felhasználók, de komoly, és esetenként évekig hanyagolt biztonsági hibák nehezítették az alkalmazás használatát.

Az Apple adta a kegyelemdöfést

A végső kegyelemdöfés 2010-ben érkezett, az érintőképernyős eszközeit és az operációs rendszerét féltő Apple vezetőtől, Steve Jobs-tól, aki egy nyílt levélben jelentette be, hogy eszközei nem támogatják a Flash Playert. Az Apple vezetője a biztonsági hibákat helyezte előtérbe, de ez csak egy kifogás volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az új, érintőképernyős alapú operációs rendszer rendszeresen kifagyott a Flash futtatásától, amihez annak biztonsági hibái is hozzájárulhattak. Akkoriban a HTML5 és egyéb, modernebb és biztonságosabb internetes szabványok is támogatták a multimédiás tartalmakat, így már létezett valós alternatíva.

Az Adobe végül 2017-ben adta be a derekát és bejelentette, hogy három év múlva teljesen megszünteti a Flash Player támogatását. Az odáig vezető úton újabb és újabb nulladik napi sérülékenységek és biztonsági hibák derültek ki a megoldásról. Két évvel ezelőtt pedig azt javasoltuk olvasóinknak, hogy a legjobb karácsonyi ajándék, amit adhatunk, az, ha töröljük szeretteink számítógépéről az Adobe Flasht.

A Flash ettől még nem tűnik el végérvényesen: amint említettük Kínában egy speciális verziót támogat a gyártó. Számos kezdeményezésnek köszönhetően a régebbi Flash tartalmakat még képesek leszünk lejátszani, például a nyílt forráskódú Ruffle nevű emulátor segítségével. Az Internet Archive is a Ruffle-t használja, hogy a weboldalán meglévő több mint 1000 játékot és animációt meg tudja jeleníteni. És az egyik legnagyobb Flash portál, a Kongregate egy múzeummal közösen őrzi meg a weboldalán található 128,655 darab játékot.

Ha pedig egy kicsit nosztalgiázni szeretnénk, akkor nézzük meg a lenti videót, mely a legjobb 15 Flash-es játékot sorolja fel:

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Viszlát Adobe Flash Player, nyugodj békében!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.