Káosz a WhatsApp körül, de van alternatíva

A szerződési feltételek egy rosszul kommunikált megváltoztatását követően a WhatsApp felhasználók tömegesen kezdtek el más üzenetküldő alkalmazásokat használni. Ha mi sem bíznunk a Facebook-közeli alkalmazásban, akkor használjunk inkább másik üzenetküldőt, megmutatjuk mit érdemes.

Január első három hetében a Signal üzenetküldő világviszonylatban 7,5 millió felhasználóval lett gazdagabb, a Telegram pedig 25 millióval – az új felhasználók többnyire azok közül az elégedetlen WhatsApp használók közül kerültek ki, akik féltik a Facebooktól az adataikat.

Új szerződési feltételek, de nem mindenkinek

A háttérben az áll, hogy a WhatsApp január elején jelentette be, hogy február 8-tól új általános szerződési feltételek lépnek életbe, melyek nagyban megkönnyítik a vállalat számára az ügyfelek személyes adatainak felhasználását.

Azonban ahogy a The Guardian napilapnak is nyilatkozott a WhatsApp képviselője, csupán az üzleti üzenetküldést érintették a változások, és a már meglévő szerződési feltételeket fogalmazták meg érthetőbben, azaz a szolgáltató nem változtatott a Facebookkal megosztott adatokon. A botrány miatt azonban május 25-re halasztották a szerződési feltételek hatályba lépésének dátumát.

Rosszak a felhasználási feltételek

Az eset ugyanakkor rádöbbentette az adataik védelmére kényes felhasználókat, hogy a szorosabb adatmegosztás még akár valóság is lehet. A megosztott adatok között jelenleg ott vannak a felhasználói regisztrációs adatok (mint például telefonszám), a tranzakciós adatok, a másokkal való együttműködésről szóló adatok (beleértve a vállalatokat is), mobileszközről szóló adatok, IP címek. A szolgáltatásokat felhasználási feltételek szerint rangsoroló Terms of Service Didn’t Read oldal a WhatsApp felhasználási feltételeket az igencsak rossznak számító E kategóriába sorolja.

A Facebook egyébként 2014-ben vásárolta meg 19 milliárd dollárért a WhatsApp üzenetküldőt. A felhasználók a végponttól-végpontig terjedő titkosítás miatt kedvelték meg és kezdték el tömegesen használni ezt az alkalmazást. A felvásárlás pillanatában 600 millió aktív felhasználóval rendelkezett az üzenetküldő, 2020 februárjára már 2 milliárdra nőtt ez a szám.

Milyen alternatívák vannak?

A WhatsApp két közvetlen konkurense a Telegram és a Signal. Mindkét alkalmazást a felhasználói kommunikáció és adatok védelme körül építették fel. A választást megkönnyítendő a G DATA munkatársai összeállítottak egy táblázatot, mely összehasonlítja a három üzenetküldőt, funkciói és a használt titkosítási eljárások szerint. Ha az adatok védelmét tartjuk fontosnak, a két alternatíva közül a Signal a nyertes.

WhatsApp | Telegram | Signal
A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Káosz a WhatsApp körül, de van alternatíva
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.