Így finomodnak a zsarolóvírusos támadások

A zsarolóvírusos támadások is lépést kell tartsanak a változó időkkel, ezért a támadók folyamatosan változtatják taktikáikat. A legújabb, hogy a megtámadott vállalatok ügyfeleitől próbálnak meg váltságdíjat beszedni.

A G DATA blogján már írtunk arról, hogy a zsarolási technológiák folyamatosan változnak. Legutóbb arról számolhattunk be, hogy miután a megtámadott vállalatok közül sokan szóba sem állnak a zsarolókkal (mert van olyan adatmentésük, ahonnan vissza tudják állítani rendszereiket), a bűnözők DDoS támadással próbálják fizetésre bírni az áldozatokat.

A legfrissebb taktika szerint a bűnözők a megtámadott vállalatok ügyfeleinek írnak levelet. Ebben a levélben jelzik, hogy az adott szervezet zsarolóvírusos támadás áldozata lett, és hogy a saját adataik védelmében kérjék a megtámadott cégtől, hogy fizesse ki a váltságdíjat. Ha az áldozat nem fizet, akkor az adatok nyilvánosságra hozatala a büntetés – ez is egy friss kényszerítési taktika.

Egy rendkívül visszatetsző esetben egy finn pszichiátriai magánrendelőhöz törtek be. Itt is felvették a kapcsolatot a rendelő pácienseivel, és tőlük is pénzt zsaroltak ki azzal a fenyegetéssel, hogy betegségeik és a rendelések részleteit nyilvánosságra hozzák.

A REvil zsarolóvírus csapat egyik képviselőjével készített interjú alapján azonban újféle támadásokra is lehet számítani. A REvil például azokat a vállalatokat tervezi megtámadni, melyek a kiberfenyegetettségek ellen biztosítást kötöttek – mert ők valószínű könnyebben fizetnek, miután nem saját pénzükről, ha nem a biztosító pénzéről tárgyalnak. Azoknak a vállalatoknak a listáját, akik ehhez hasonló biztosítást kötöttek úgy igyekeznek megszerezni, hogy magukat a biztosítókat támadják meg.

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a 2021 Unit 42 Ransomware Threat Report szerint az átlagos zsarolóvírustámadás után kifizetett váltságdíj 171 százalékkal, 312 493 dollárra (94 millió forint) nőtt 2020-ban.

Emellett a támadók is egyre kapzsibbak, és egyre magasabb összegeket követelnek váltságdíjnak. A legmagasabb kért váltásdíj 2020-ban 30 millió dollár volt (9 milliárd forint), 2019-ben ez az összeg még csak a 15 millió dollárt (4,5 milliárd forint) ért el. A legmagasabb kifizetett váltságdíj pedig 10 millió dollár (3 milliárd forint) volt.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Így finomodnak a zsarolóvírusos támadások
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.