Zsarolóvírusos támadás áldozata lett a washingtoni rendőrség

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosának rendőrsége ellen hajtottak végre sikeres zsarolóvírusos támadást, a hackerek a besúgók listájának közzétételével zsarolják a hatóságokat.

Április végén zsarolóvírusos támadás érte Washington DC, az Amerikai Egyesült Államok fővárosának rendőrségét. A hatóságok csak annyit ismertek el, hogy illetéktelenek hozzáférhettek adataikhoz, és az FBI segítségét kérték az ügy felgöngyölítésére.

Azonban a Babuk Locker zsarolóvírus mögötti hackercsoport a dark weben üzemeltetett weboldalunkon képernyőmentéseket közöltek a rendőrségtől ellopott adatok egy részéről, összesen 250 GB-nyi információ került a birtokukba. Az adatok az épp folyó ügyekről, rendőrségi programokról, de a hatóságok által használt besúgói hálózatról is szólnak.

A rendőrségnek esze ágában sincs fizetni, ezért a támadók azzal fenyegetőznek, hogy napvilágra hozzák az adatok egy részét, közöttük az informátorok listáját is. Ez a kényszerítő eszköz relatíve új a zsarolótámadások esetében. Más esetben a hackerek a megtámadott vállalat ügyfeleit értesítik, hogy partnerük zsarolóvírusos támadás áldozata lett, ezzel kényszerítve a céget váltságdíj megfizetésére.

A zsarolóvírusos támadások is lépést tartanak a változó időkkel, a támadások és a zsarolási módszerek is folyamatosan változnak – ahogy a G DATA egy friss posztjában nemrég írtunk.

A támadás mögötti Babuk Locker zsarolóvírus idén év elején ütötte fel a fejét. A hacker csapat célzottan támadja azokat a célpontokat, akiktől magas váltságdíjat remélnek. A csapat tagjai angol és orosz nyelvű fórumokon egyaránt megjelentek.

Az angol nyelvű oldalakon többnyire hirdetményeket tesznek közzé, míg az orosz oldalakon zsarolóvírussal kapcsolatot frissítéseket posztolnak és penetrációs tesztelésben jártas kollégákat keresnek. A csapat 2021 eleje óta legalább öt sikeres támadást hajtott végre, a célzott iparágak között van a szállítás, egészségügy, műanyaggyártás, elektronikai gyártók, mezőgazdaság.

Forrás: The Hacker News cikke

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Zsarolóvírusos támadás áldozata lett a washingtoni rendőrség
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.