A 200 leggyakoribb jelszó Magyarországon

123456, qwerty, jelszo, szerelem – a magyar internetezők többek között ezeket a jelszavakat használják leggyakrabban a Nordpass kutatása szerint.

Idén a NordPass által közzétett kutatásban nem csupán a világszinten leggyakoribb 200 jelszó szerepel, hanem 50 különböző ország 200-200 legnépszerűbb jelszava is, így a magyar adatokat is megismerjük.

A Magyarországon leggyakrabban használt 20 jelszó az alábbi:

 1. 123456
 2. 12345
 3. 123456789
 4. qwerty
 5. 12345678
 6. jelszo
 7. password
 8. 1234567
 9. attila
 10. 1234
 11. asdasd
 12. szerelem
 13. samsung
 14. mmklub
 15. qwertz
 16. 666666
 17. lacika
 18. tomika
 19. macika
 20. zolika

Trendek és sajátosságok országok és nemek szerint

Az egyszerű számkombinációk, mint amilyen a győztes “123456”, a világon mindenütt népszerűek – olyannyira, hogy az “123456” az elemzésben szereplő 50 ország közül 43-ban (köztük Magyarországon is) a legkedveltebbnek bizonyult.

A “Qwerty” és ennek változatai, illetve a qwerty helyi verziói (például Németországban a “qwertz”) szintén népszerűek valamennyi vizsgált országban.

Magyarországon a nők előszeretettel használnak pozitív szavakat jelszóként. Ilyen például a “szerelem”, a “szeretlek”, valamint a “csillag”. Sok más országban hasonló a helyzet, ahol szintén főként a nők alkalmaznak ilyen jellegű szavakat jelszóként.

A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek gyakran a saját nevüket vagy mások nevét alkalmazzák jelszóként, ugyanis nagy számban szerepelnek nevek a listákon. A jelszóhoz sokak által felhasznált nevek közül megemlíthető például az ”andrea”, a “viktoria”, a “patrik”, illetve a “viktor”.

Magyarországon sokan (főleg férfiak) használnak a futballhoz kötődő szavakat a jelszavaikhoz. Ilyen például a “barcelona”, az “arsenal” és a “juventus”.

A jelszavak egyre gyengébbek

A NordPass kutatása azzal is illusztrálja a leggyakoribb jelszavak gyengeségét, hogy mennyi idő alatt tudnák hackerek megfejteni az adott jelszót. Bár a “feltöréshez szükséges idő” csupán jelzésértékű, és különböző technológiai vonatkozásoktól is függ, mindenesetre jó viszonyítási pontot nyújt ahhoz, hogy lássuk, mennyire gyengék ezek a jelszavak. Magyarországon a 200 jelszóból összességében 76 törhető fel egy másodpercen belül, ami 38%-os arány. Világszinten ez az érték 84,5%.

Mit tehetünk?

 1. Használjunk jelszógenerátort. Ezt tartalmazhat a biztonsági szoftverünk (például a G DATA Total Protection), de képes rá a böngésző is, és online szolgáltatásokat is találunk.
 2. Ahol lehet, kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást. Ebben az esetben a mobilunkra telepített alkalmazás, vagy az arra érkező SMS kód segítségével kell megerősítenünk a belépést.
 3. A jelszavakat tároljuk jelszókezelőben, ez lehet a biztonsági szoftverünk modulja, egy külön alkalmazás vagy a böngészőnk.
 4. Ha egy jelszavunk a szolgáltatás feltörése miatt nyilvánosságra kerülhetett, azt cseréljük le mindenhol, ahol használtuk. Erről értesülhetünk a hírekből vagy az adott szolgáltatótól is.

A Nordpass teljes kutatása itt olvasható: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A 200 leggyakoribb jelszó Magyarországon
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.