Koordinált akcióban tartoztattak le több mint ezer kiberbűnözőt

Az Interpol által koordinált, négy hónapig tartó akcióban több mint 1000 kiberbűnözőt tartóztattak le, és 27 millió dollárnyi (8,7 milliárd forint) kárt térítettek meg.

Az Interpol HAECHI-II kódnevű, húsz ország koordinált akciójának köszönhetően 1660 ügyet zárhattak le. A hatóságok 2350 bankszámlát zároltak, melyek tipikus online csalásokhoz voltak köthetők. A felderített és lezárt esetekben romantikus csalás, befektetési csalás, üzleti e-mail csalás jellegű ügyeket fedtek fel, de törvénytelen, online szerencsejátékkal kapcsolatos pénzmosási kísérletek is előfordultak.

A négy hónapig tartó közös akcióban, 2021 júniusa és szeptembere között további tíz új csalási módszert is felfedeztek, amelyeket (érthető okokból) nem részleteztek. A hadműveletben résztvevő országok között volt Angola, Brunei, Kambodzsa, Kolumbia, Kína, India, Indonézia, Írország, Japán, Dél-Korea, Laosz, Malaysia, Maldív-szigetek, Fülöp-szigetek, Románia, Szingapúr, Szlovénia, Spanyolország, Thaiföld és Vietnám is.

És kiket kaptak el?

Például egy üzleti e-mail csalás során a bűnözők egy meg nem nevezett kolumbiai textilvállalat képviselőinek kiadva magukat rávették egy cég munkatársait két, több mint 16 millió dollár (5,1 milliárd forint) értékű átutalásra két kínai bankba.

Egy második esetben egy szlovén vállalatot rávettek, hogy több mint 800 ezer dollárt (257 millió forint) utaljanak pénzmosásra használt számlákra. Szerencsére mindkét esetben az ellopott összegek megtérültek.

A hatóságok arra is hoztak példát, hogy a kiberbűnözők milyen gyorsan alkalmazkodnak a világtrendekhez. Egy trójait például a dél-koreai sorozat, a Squid Game népszerűségét kihasználva juttattak el a felhasználók gépére, ahol prémium szolgáltatásokra fizettek elő a károsultak tudta nélkül.

A mostani hadművelet a 2020 szeptembere és 2021 márciusa között zajló HAECHI-I része. Az akkori vizsgálatban 585 bűnözőt tartóztattak le, és több mint 1600 bankszámlát zároltak, miközben 83 millió (26,7 milliárd forint) dollárnyi törvénytelenül megszerzett pénz foglaltak le. A nemzetközi összefogás egy hároméves projekt részeként zajlik, melynek keretében a hatóságok a kiberbűnözés által támogatott pénzügyi bűncselekmények ellen harcolnak.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Koordinált akcióban tartoztattak le több mint ezer kiberbűnözőt
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.