Szabályozná a kriptotranzakciókat az EU

A még csak javaslat formájában létező EU-s szabályozás megszüntetné a kriptotranzakciók névtelenségét.

Április elején az Európai Parlament pénzügyi bizottsága megszavazott egy olyan törvényjavaslatot, mely átláthatóbbá tenné az összes kriptovalutás tranzakciót. Az új szabályok szerint az összes kripto átutalásának tartalmaznia kell a vagyon forrására és tulajdonosára, illetve a kedvezményezettre vonatkozó összes információt. Magyarul, a kriptovaluta tulajdonosának meg kell adnia a saját személyes adatait, és azét is, akinek utalja az adott vagyontárgyat.

A zsarolóvírus terjedését szüntetnék meg

A szabályok minden tranzakcióra vonatkoznak, értékhatár nélkül. Ezzel a névtelen tranzakciók lehetőségét a kriptovaluta és egyéb kriptovagyontárgyak esetében megszüntetnék. Egy korábbi verzióban csak az 1000 euró feletti utalásoknál kellett volna megadni az adatokat. Mivel azonban ezzel a lehetőséggel könnyen kijátszható a rendszer, online könnyedén lehet többször ezer eurót küldeni, a javaslatot módosították.

A kriptotranzakciók névtelenségének megszüntetésével az EU nem titkolt célja az online bűnözés visszaszorítása. A régóta népszerű zsarolóvírusok azért olyan népszerűen a kiberbűnözők körében, mert a kriptovalutában fizetett váltságdíjak biztosítják számukra a névtelenséget, így lehetetlen kideríteni kik követték el a bűncselekményt.

A kriptotőzsdék felelőssége lesz

A pénzmosás tekintetében magas kockázatúnak ítélt alanyokat egy speciális nyilvános regiszterben tartják majd nyilván. Minden kriptovaluta tranzakció teljesítése előtt a kriptotőzsdéknek ellenőrizniük kell, hogy az érintettek nem szerepelnek ebben a nyilvántartásban, és csak azután teljesíthetik az utalást.

A gyanús tranzakciókat a tőzsdéknek kell jelenteniük a hatóságoknak. Ez azt is jelenti, hogy a szabályozást figyelmen kívül hagyó kriptotőzsdék kiszorulnak az EU-s piacról. A szabályozásról az Európai Parlament és a EU Bizottságnak is döntenie kell, mielőtt érvénybe lépne.

A kriptovalutákkal és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazásokkal a bűnözők gyakran visszaélnek. Legutóbb az Észak-Koreához köthető Lazarus csoport egy trójait tartalmazó kriptovaluta pénztárca alkalmazást terjesztett, melynek segítségével átvehették az ellenőrzést a megfertőzött rendszer felett.

Tavaly nyáron az FBI figyelmeztetett az egyre terjedő kriptovaluta elleni támadásokra, és az orosz Hydra nevű, dark weben működő online piactér elemzésével egy kis ízelítőt kaphattunk a kriptovaluták által lehetővé tett illegális kereskedelemről.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szabályozná a kriptotranzakciókat az EU
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.