Levágták a hidra fejét – német nyomozók zárták be az illegális orosz Hydra piacteret

A német szövetségi iroda több ország nyomozó hatóságainak közreműködésével április elején bezárta a legnagyobb orosz illegális online piacteret, a Hydrát. Ez az piactér illegális pénzmosodaként is működött.

Április elején jelentette be a német szövetségi rendőrség, a BKA, hogy lefoglalta a Hydra Németországban működtetett szervereit. Az FBI, DEA és az amerikai IRS Criminal Investigations és a Homeland Security Investigations szervezetekkel közösen a nyomozók lezárták az illegális piacteret, és 25 millió dollárnyi bitcoint foglalt le. A weboldal üzemeltetőit valószínű nem sikerült letartóztatni, legalábbis a közlemény nem említi, hogy bárkit is őrizetbe vettek.

Ezzel a sokak szerint leghosszabb ideig működő illegális piacterét számolták fel a dark webnek, amely 19 ezer eladói és 17 millió vásárlói fiókkal rendelkezett. A 2015-ben indított illegális piactérről a G DATA blogján 2021 júniusában írtunk, akkor egy elemzés a piactér példáján keresztül bepillantást adott a kriptovaluták által biztosított névtelenséggel működtetett internetes illegális kereskedelembe.

A többnyire orosz felhasználókat kiszolgáló weboldal eleinte kábítószerek eladásával vált ismertté. Az idő folyamán azonban ellopott bankkártya adatokat, hamisított iratokat, hamis bankjegyeket és kibertámadásokat is elkezdtek árulni.

A kibertámadások után ellopott adatbázisok is ide kerültek, ahogy innen lehet szolgáltatásként igénybe venni a különböző zsarolóvírusos támadásokat is, vagy a nulladik napi sérülékenységeket.

Becslések szerint a Hydra működése során összesen 5 milliárd dollárnyi tranzakció lebonyolításában vett részt. A weboldal a már említett szolgáltatások mellett az illegális tevékenységekből származó bevételek, például kriptovaluták fehérre mosásában is segítette az ügyfeleket, igaz, ezt már tetemes, 15 százalékos jutalékért tette.

Mivel a rendőröknek nagy valószínűséggel nem sikerült letartóztatni a weboldal üzemeltetőit, elképzelhető, hogy a Hydra valahol máshol, és valószínű más néven újjászületik. A Flashpoint és Chainalysis egy korábbi jelentése legalább 11 adminisztrátort és operátort nevezett meg. Hogy az Ironman, Deus, Handsome Jack, Glavred, Fatality vagy Satoshi Nakamoto becenevek mellett a valóságban ki húzódnak meg, nehéz megállapítani.

Forrás: a Wired cikke

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Levágták a hidra fejét – német nyomozók zárták be az illegális orosz Hydra piacteret
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.