Gyermekkórház vált zsarolóvírus áldozatává 

A chicagói Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház nemrégiben zsarolóvírus támadás áldozatává vált, amelynek következtében 791 000 ember személyes adatai kerültek veszélybe. A támadás a kórház hálózatát és adatbázisait célozta meg, és komoly fennakadásokat okozott az intézmény működésében.

A zsarolóvírus, amely behatolt a kórház rendszerébe, titkosította a fájlokat, így megakadályozta a hozzáférést az életmentő orvosi információkhoz és a betegek adataihoz. Az elkövetők váltságdíjat követeltek a titkosított adatok visszaállításáért cserébe, ami súlyos anyagi terhet rótt a kórházra, nem beszélve a támadás által okozott reputációs kárról.

Hatás és válaszlépések

Az ilyen jellegű támadások különösen veszélyesek az egészségügyi szektorban, mivel az orvosi adatok és rendszerek hozzáférhetősége létfontosságú a betegek megfelelő ellátásának biztosításához. A Lurie Gyermekkórház azonnal elkezdte az incidenskezelési folyamatokat, együttműködésben kiberbiztonsági szakértőkkel és a hatóságokkal a támadás kivizsgálása és az adatok helyreállítása érdekében.

A kórház képviselői kijelentették, hogy prioritásként kezelik a betegadatok védelmét és a rendszer helyreállítását. 

A pácienseket és érintetteket értesítették az adatvédelmi incidensről, és tanácsokat adtak a lehetséges következmények elkerülésére, beleértve a hitel- és identitásvédelmi lépéseket.

Szélesebb körű hatások

Ez a támadás rávilágít az egészségügyi szektor kiberbiztonsági sebezhetőségeire. Az elmúlt években számos hasonló incidens történt, ami arra ösztönözte az intézményeket, hogy erősítsék meg védelmi rendszereiket, és növeljék a kiberbiztonsági tudatosságot.

Az ilyen támadásoknak komoly következményei lehetnek nemcsak az érintett intézményekre, hanem a betegek személyes és egészségügyi adataira is, amelyek gyakran rendkívül érzékenyek, és értékesek a kiberbűnözők számára. A zsarolóvírus támadások ráadásul komoly anyagi és működési károkat is okozhatnak, ami hosszú távon is éreztetheti hatását.

Megelőzés és védekezés

A kiberbiztonsági szakértők hangsúlyozzák, hogy a megelőzés a legjobb védekezés. Rendszeres adatmentések, erős tűzfalak, vírusirtó programok és alkalmazottak oktatása – ezek mind hozzájárulhatnak a hasonló támadások megelőzéséhez. Az incidens rávilágít arra, hogy az egészségügyi szektor szereplőinek folyamatosan fejleszteniük kell biztonsági protokolljaikat, hogy lépést tartsanak a gyorsan változó kiberfenyegetésekkel.

A G DATA zsarolóvírusok elleni egyedi technológiájáról itt olvashat bővebben.

Forrás: Securityweek

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyermekkórház vált zsarolóvírus áldozatává 
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.