Megszűnik a Microsoft Security Bulletin

Megszünteti a Microsoft a kritikus biztonsági hibákat felsoroló Security Bulletint, helyette egy online adatbázis tartalmazza majd a javított hibákat.

Rengeteg rendszergazda a rendszeres, biztonsági frissítéseket tartalmazó Microsoft Security Bulletin-t olvasva tudta meg, hogy milyen kritikus biztonsági problémára kell figyelnie. Ezek a rendszeresen kiadott tájékoztatók tartalmazzák, hogy milyen hibát javít az épp aktuális frissítése a Microsoft szoftverének. A rendszergazdák innen állapíthatták meg, hogy milyen szoftver érintett, és mely klienst kell frissíteni.

Meglepte a szakmát a Microsoft bejelentése

Az otthoni felhasználók esetében keveseket érint ez a probléma, hiszen esetükben többnyire az automatikus szoftverfrissítés az alapbeállítás, és esetükben nincs egész hálózatra kiterjedő hatása a frissítésnek.

A frissítési folyamat során a rendszergazdák számára fontos tudni, hogy a hibajavítás mit foltoz be, milyen esetleges mellékhatásai lehet egy-egy frissítésnek. E nélkül az IT csapat nem tudja megítélni, hogy mennyi időbe telhet frissíteni az egész hálózati rendszert, illetve azt sem tudják megítélni, hogy az adott rendszerek szüksége van egyáltalán a frissítésre vagy sem.

Az 1998 óta rendszeresen publikált Security Bulletin ebben segítette a rendszergazdákat. Ezért sokan a szakmából meglepődtek, mikor még 2016 novemberében a Microsoft bejelentette, hogy lassan megszünteti a Security Bulletint.

Üres az online adatbázis

A biztonsági jelentéseket egy online adatbázis, a még előnézetben böngészhető Security Update Guide pótolná. A februári hibajavításokról szóló értesítések csak ezen a felületen jelentek volna meg, ha a Microsoft nem halasztotta volna el egy hónappal a mostani frissítést.

A januári keddi hibajavítás során ezt az adatbázist a Microsoft ugyan frissítette, de nem vitte fel az összes, Security Bulletin-ben megjelent adatot. A szakemberek remélik, hogy ez csupán az indulás következménye. Az adatbázis kereshető, vagyis nem kell elolvasni a teljes jelentést, a rendszergazdák adott szoftverre kell rákeressenek, ahhoz, hogy megtudják milyen biztonsági hiba érintheti rendszerüket. Reményeink szerint az új adatbázis a következő havi keddi hibajavításnál már teljesen működőképes lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszűnik a Microsoft Security Bulletin
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.