Agresszíven reklámozó alkalmazásokat törölt a Google

A Google közel 600 androidos alkalmazást törölt a Play áruházból – nem voltak vírusosok, viszont erőszakos módon jelenítettek meg reklámokat a telefonokon, ezzel pedig megsértették a reklámozási előírásokat.

A Google most nem kártevők, hanem agresszív reklámok miatt törölt közel 600 alkalmazást a webáruházából, miután azok megsértették az alkalmazáson belüli reklámozási előírásokat. A Google nem nevezte meg az érintett alkalmazásokat vagy fejlesztőket, azonban a sajtó értesülései szerint főként kínai, Hong-Kong-i, szingapúri és indiai fejlesztőkről van szó, akik angol nyelvű felhasználókat céloztak meg szoftvereikkel. A szóban forgó appokat összesen 4,5 milliárd alkalommal töltötték le és telepítették.

A reklámok váratlan helyeken, a felhasználói élményt rontva bukkantak fel: míg az alkalmazás csupán a háttérben futott a teljes képernyős reklám egy hívás indításakor vagy a telefon feloldásakor jelent meg, ezzel zavarva, meglepve a felhasználókat. A Google az alkalmazások eltávolítását beharangozó blogposztban jelezte, hogy ezentúl mesterséges intelligenciát is bevetnek a hasonló alkalmazások kiszűrésére.

A Google rendszeresen küzd a Play áruházba felkerülő alkalmazásokkal, komoly erőfeszítést jelent kiszűrni a boltból a kártékony szoftvereket. Ezért 2017-ben beépítette az operációs rendszerébe a Google Play Protect alkalmazást, mely viselkedés alapján próbálja kiszűrni a gyanús alkalmazásokat. A Google adatai szerint ezzel a megoldással tavaly 790 ezer olyan alkalmazást szűrt ki, melyet kártevő szándékkal próbáltak feltenni az áruházba.

A keresőóriás erőfeszítései ellenére áruházába gyakran kerülnek fel káros szándékú alkalmazások: többnyire a most betiltott, a felhasználót kéretlen reklámmal bombázó appokról van szó, de kerültek fel trójait tartalmazó alkalmazások, hamis WhatsApp üzenetküldő is – mire ezt a hamis alkalmazást eltávolította a Google, milliók töltötték le telefonjukra.

Az is megtörtént, hogy egy-egy népszerű játéknak álcázva jelennek meg különböző kártevők, igaz, ezek már a hivatalos áruházon kívül tölthetők le, ilyen történt a Pokémon és Fortnite játékok esetében egyaránt. 

Emiatt nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mobil eszközeinket is védeni kell. A teljes körű vírusvédelmet nyújtó G DATA Internet Security for Andorid LIGHT program teljesen ingyenes. A prémium funkciókat (mint a lopásvédelem vagy a szülői felügyelet) 30 napon keresztül lehet tesztelni, de ha ezekre nem fizetünk elő, a vírusvédelem továbbra is aktív marad a telefonon.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Agresszíven reklámozó alkalmazásokat törölt a Google
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.