Figyeljünk az okoskamerák, bébi monitorok biztonságára!

A Brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ arra figyelmeztet, hogy az okoskamerák és bébi monitorok megvásárlása után változtassunk azok alapbeállításain, és használjunk kicsit bonyolultabb jelszavakat, netán jelmondatokat.

Az okoskamerák és bébi monitorok mindennapjaink megszokott eszközeivé válnak. Ha nem változtatunk az eszközök alapbeállításain, akkor nemcsak mi, hanem az egész világ követheti mi történik a gyermekünkkel vagy az otthonukban. Ezért a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ technikai vezetője, dr. Ian Levy azt tanácsolta a fogyasztóknak, hogy az eszközök megvásárlása után változtassuk meg az alapbeállításokat. És akkor is használjunk kicsit bonyolultabb jelszavakat, vagy ha lehet jelmondatokat – ez utóbbiakat könnyebben megjegyezzük, és biztonságosabbak is mint a rövidebb jelszavak.

Az okoseszközök tulajdonosainak kiadott útmutató szerint három lépésben tehetünk eszközeink biztonságáért:

1. Változtassuk meg az alapjelszót, mely nagyon gyakran 0000 vagy admin, vagy ha egyik sem, könnyen kikereshető egy netes adatbázisból.

2. Az eszközök szoftveréhez mindig telepítsük a legújabb biztonsági frissítéseket.

3. Kapcsoljuk ki az eszköz távoli elérési lehetőségét, ha ezt a funkciót sohasem használjuk vagy nincs rá szükségünk.

Korábban blogunkon is írtunk már arról, hogy a védelem nélkül interneten lógó webkamerákat egy erre szakosodott oldalon gyűjtötték össze, ahol magyar kisvállalatokat vagy üzleteket is megfigyelhettünk. A BBC riporterei egy olyan idős házaspárról készítettek filmet, akiknek okoskameráit többezren kísérték figyelemme az idők során, amíg rájöttek, hogy azok nem védettek.

Az okos eszközök gyártói ellenérdekeltek a magas biztonság beépítésében, mert az gyakran kényelmetlen a felhasználók számára, vagy költséges. Így nem csoda, hogy például a britek már gondolkoznak azon, hogy törvényben követeljenek meg bizonyos biztonsági standardot az eszközök gyártóitól.

Forrás: a BBC cikke

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyeljünk az okoskamerák, bébi monitorok biztonságára!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.