Jelszavak helyett használjunk jelmondatokat

A szakértők és az FBI szerint könnyebben meg tudjuk jegyezni őket, mint a speciális karaktereket is tartalmazó jelszavakat, és sokkal erősebbek is.

Amikor jelszavakról ás azok hatásosságáról van szó, a szakértők általában két táborra oszlanak. Az első tábor azt mondja, hogy használjunk jelszavakat, melyben speciális karaktereket is beépítettünk, és legyen benne szám és nagybetű is egyaránt.

A másik tábor azonban azt javasolja, hogy úgy növeljük a jelszó erősségét, hogy jelmondatot csinálunk belőle. Azzal érvelnek, hogy a jelmondat hosszabb, mint egy jelszó, de könnyebben észben tudjuk tartani, mint a bonyolult karaktereket tartalmazó jelszavakat.

És mivel a jelmondatok hosszabbak a jelszavaknál, a hagyományos, tömeges próbálkozáson (brute force) alapuló feltörési módszerekkel sokkal nehezebb őket feltörni.

Ebben a szakmai vitában az FBI is állást foglalt, és az amerikai szövetségi iroda a hosszabb és könnyebben megjegyezhető jelmondatok mellett tette le a voksát. Az FBI javaslata szerint a legalább 15 betűből álló jelmondatban nem kell különleges karaktereket használnunk, elegendő csupán megjegyezni a pontos sorrendet, és mégis egy erős és nehezen feltörhető jelmondathoz jutunk.

Néhány példa

Okos jelszavaknak tűnnek például az alábbiak:

AlMaL3! (30 bit, gyenge)
Katic@12 (31 bit, gyenge)

J3lszó-12 (50 bit, átlagos)
Tr0uba4dor&3 (56 bit, átlagos)

De akárhány karaktert változtatunk meg bennük, ha egy számítógép másodpercenként ezer kombinációval tud megpróbálkozni, akkor néhány nap alatt ki tudja őket találni. Ráadásul ezeket a jelszavakat sokkal nehezebb megjegyezni, és gépeléskor viszonylag könnyű elrontani.

A lenti jelmondatok viszont sokkal könnyebben megjegyezhetőek, mégis erősebbek:

vuk megfogta a madarat (85 bit, erős)
kedvencem a törökméz (122 bit, erős)

120 fekvőtámaszt nyom Péter (168 bit, nagyon erős)
fáradt ló poroszkál a ködben (174 bit, nagyon erős)

Egy 2015-ben megjelent akadémiai dolgozat is alátámasztja az FBI érvelését, a kutatás szerint ugyanis a jelszó hosszának növelése csökkenti az ábécé kiterjesztésének (speciális karakterek használatának) hatásait. A fenti jelmondatok feltörése már több száz évet venne igénybe a mai számítási kapacitásokkal.

A tanulság tehát: használjunk 4-5 szavas jelmondatokat.

A cikk forrása: ZDNet

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

2 Comments

  1. inf3rno szerint:

    Az a baj ezzel, hogy rosszul számoltok. A mondatoknál nem a karaktereket, hanem a szavakat kell alapul venni az erősség kiszámolásához. https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3kincsm%C3%A9retek_%C3%B6sszehasonl%C3%ADt%C3%B3_list%C3%A1ja Ez alapján olyan 20.000 szó van egy szótárban. Az átlag nem fog ennél többet használni a jelmondataiban, mert lusta, de legyen mondjuk 2^16 = 65536 szó a szótárunkban, akkor 5 szóval 2^(16*5) = 2^80 permutáció lehetséges, tehát 80 bitesnek felel meg. A magyar szerencsésebb ilyen szempontból, mint az angol, mert keményen ragozunk és toldalékozunk, nem csak a szavakat pakoljuk egymás mellé, ezért könnyebb nehezen törhető jelszót választani így, elég csak egy ritka szót vagy ragozást beletenni. Nem lehet abból kiindulni, hogy a hackerek nem próbálkoznak a módszereik továbbfejlesztésével, és ugyanúgy karakterenként próbálják megtörni, pláne ha azt nézzük, hogy a dictionary attack elég alap módszer már ma is. Semmi nem gátolja azt sem, hogy a szavak kombinálása helyett mondjuk csináljanak egy adatbázist a wikipedia összes mondatával, és azt próbálják végig. Ehhez még magyarul sem kell tudni. A számok érdekesek lehetnek ilyen szempontból, mert ha befűzünk egy egyedi számot vagy dátumot egy mondatba, akkor máris jóval nehezebb ilyen dictionary jelleggel feltörni.

    • G DATA Magyarország szerint:

      Nem számoltunk rosszul. Egy jelmondat elfogadása egyben történik, nem lehet szavanként kitalálni.
      Ha a jelmondatom az, hogy “Felrúgta 1 kövér ló az almalevem!” – akkor a “ló” vagy a “kövér” szavakat nem lehet külön-külön kitalálni, ezt egyben kell megtenni.

      Annyi igaz, hogy jelmondatnak sem érdemes általánosan ismert mondatokat használni, így például a közismert idézetek rosszabbak lehetnek, mint az egyedi jelmondatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jelszavak helyett használjunk jelmondatokat
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.