Hamis híreket terjesztő botfarmokat foglaltak le az ukránok

Több mint 100 ezer hamis felhasználói fiók segítségével, Ukrajna területéről indították a dezinformációs kampányokat – feltehetően az oroszok.

Az online kiberbiztonságért is felelős Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU) ismertette, hogy a háború kezdete óta öt különböző botfarmot fedezett fel és zárt le. Ez a bothadsereg a dezinformációs háború részeként több mint 100 ezer hamis közösségi felhasználói fiók segítségével terjesztette a hamis híreket.

A hálózat Ukrajna területén működött, Harkiv, Cherkasy és Ternopil városok területén. A dezinformációs háborúban hamis hírek terjesztésével próbálják elérni a felek, hogy az állampolgárok pánikba essenek és rossz döntéseket hozzanak. A leleplezett bothálózatok az orosz háborúval és az ukrán védőkkel kapcsolatos hamis híreket terjesztett.

Az SSU közleménye szerint a hálózat célja a társadalmi és politikai helyzet destabilizációja, az ukrán védelem moráljának gyengítése és letörése volt.

A hatóságok lerohanták a botfarmoknak helyet adó lakásokat és a következő eszközöket foglalták le:

  • 100 SMS gateway.
  • 10 000 SIM kártya több mobil operátortól, hogy tevékenységüket leplezni tudják.
  • A botok ellenőrzését végző laptopokat és számítógépeket.

SIM kártyás terminálok, melyek egyéni felhasználókat utánoznak

Ahogy a képen is látszik, a bothadsereg működtetői SIM-kártyás terminálokról emulálták a különböző felhasználókat, melyeket sorszámozott fiókokban helyeztek el. A hamis tartalmakat nagy valószínűséggel szoftverek segítségével, automatizmusok közbeiktatásával osztották meg, és erősítették fel azok visszhangját.

Az ukrán hatóságok szerint a botfarmokat az orosz titkosszolgálat tagjai működteték, de a közleményben nem említik, hogy bárkit is letartóztattak volna.

Az SSU weboldala egyébként az utóbbi időben hosszabb ideig offline maradt, többször is, ami érthető is, hiszen a hatóságok a háborúval voltak elfoglalva. Önmagában az is hír, hogy az ukrán kiberbiztonsági hivatalok egyáltalán működnek, és az már csak hab a tortán, hogy közlemények kiadására is marad energiájuk.

Az orosz-ukrán kiberháború egyébként már a valós háború előtt megkezdődött, és azóta is zajlik.

A cikk forrása: Bleeping Computer cikke

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hamis híreket terjesztő botfarmokat foglaltak le az ukránok
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.