Míg az orosz hackerek az ukrán és európai infrastruktúrát támadják folyamatosan, több hacker csoport az ukrán oldalt támogatja erőfeszítéseivel.

A Google biztonsági munkatársai az utóbbi időben több száz figyelmeztetést küldtek ki ukrán szervezeteknek, hogy a közismerten orosz állami támogatású hacker csoportok őket célozzák meg támadásukkal. A hatóságok előtt is jól ismert, orosz állami támogatással működő FancyBear és Ghostwriter nevű csoportok többek között kémkedéssel és adathalász kampányokkal igyekeznek az orosz támadást erősíteni a kibertérben.

A célkeresztben nemcsak ukrán állami szervezetek, vállalatok vannak, hanem a menekülteket segítő európai és lengyel kormányzati és katonai szervezetek is. Az orosz és fehérorosz kiberhadsereg erőfeszítéseit a kínai székhelyű Mustang Panda is segíti, akik a hagyományos ázsiai célpontok helyett ukrán szervezeteket, cégeket támadnak.

A WordPress weboldalak védelmére szakosodott Wordfence szerint is megduplázódott a támadások száma, a háború előtt szokásos napi 75 ezer körüli támadás helyett 144 ezer támadási kísérletet regisztrálnak.

Korábban, még a háború kitörése előtt érkeztek híradások ukrán kormányzati, civil és IT-szervezetek elleni sikeres támadásokról. Míg egyes esetekben csak a weboldalak tartalmának módosítása (deface) történt, más szervezeteknél a WhisperGate kártevő fizikailag és helyreállíthatatlanul törölt minden adatot az adattárolókról.

Később sikeres DDoS támadásoknak lehettünk szemtanúi az ukrán védelmi minisztérium és két állami bank, a Privatbank és Oschadbank ellen.

Az ukrán kiberhadsereget ezalatt az Anonymus és a Cyber Partisans hacker csoportok segítik, akik orosz bankokat, az állami RT tévéadót és az orosz katonák szállítását végző fehérorosz vasúti társaságot támadták. Az egyik leglátványosabb eredmény, hogy több állami ellenőrzés alatt lévő tévének élő adását sikerült meghekkelni. Így például a Russia 24, Channel One és Moscow 24 tévék és a Netflixhez hasonló Ivi és a Wink streaming szolgáltatók is az orosz háború képeit mutatták élő adásban.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A kibertérben is zajlik a háború
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.