1000 diákot véd a G DATA

  • Termék: G Data EndpointProtection Business

A Budai Középiskolának nehéz feladatot kellett megoldani, amikor a középiskola vírusvédelmét ellátó társaság egyik napról a másikra beszüntette vírusvédelmi szoftverének fejlesztését. Bár a megoldással elégedettek voltak, az új helyzet miatt egy másik vírusirtó program kiválasztását nem lehetett halogatni, mert fél év múlva lejárt a régi vírusirtó támogatása.

Háttér

Ma már egyetlenegy számítógép sincs, amelyik ne lenne kitéve a milliónyi kártevő fertőzésének. Még a legnagyobb figyelem és óvatosság mellett is előfordulhat, hogy egy számítógép vírusos lesz, ez fokozottan igaz az olyan gépekre, amelyet többen használnak. A Budai Középiskolában több mint ezer diák folytatja tanulmányait, s több mint 300 számítógépet használnak nap mint nap. Az iskolának olyan védelemre volt szüksége, amely nem csak a külső támadásokat, hanem a belső figyelmetlenségek okozta okozta károkat is képes megelőzni.

A kihívás

A tanárként és az intézmény rendszergazdájaként is dolgozó Czeczei Józsefnek nehéz feladatot kellett megoldani, amikor tavaly a középiskola vírusvédelmét ellátó társaság egyik napról a másikra beszüntette vírusvédelmi szoftverének fejlesztését. Bár a megoldással elégedettek voltak, az új helyzet miatt egy másik vírusirtó program kiválasztását nem lehetett halogatni, mert 2013. januárban lejárt a régi vírusirtó támogatása.

Tekintettel kellett arra is lenni, hogy az oktatási intézmény gépparkja meglehetősen vegyes. Mára ugyan elérték, hogy nincsenek négyévesnél idősebb számítógépeik, ám így is fontos szempont volt, hogy a vírusirtó programok ne terheljék le a kevesebb erőforrással rendelkező gépeket.

Több IT-biztonsági társaságtól kértek ajánlatot. Alapvető feltétel volt a kiválasztásnál, hogy egyszerűen kezelhető központi vezérlőfelülete legyen a megoldásnak, hiszen ekkora géppark felügyelete enélkül elképzelhetetlen. A kiválasztásnál még nagyon fontos szempont volt, hogy a világhálón fellelhető teszteken jól szerepeljen a szoftver, hiszen ez egyfajta garancia arra, hogy jó minőségű szoftverbe fektessenek. Mint Czeczei József elmondta, a termék ára mellett arra is odafigyeltek a választásnál, hogy a fejlesztő társaság stabil pénzügyi háttérrel rendelkezzen és hosszútávon is számíthassanak a szoftver védelmére, hiszen egy ilyen, egyik vírusirtóról a másikra váltást nem lehet fájdalmak nélkül lebonyolítani.

A megkeresésekre több ajánlatot kaptak, volt olyan társaság, amelyik olyan horribilis árat kért a termékéért, ami miatt meg sem vizsgálták a szoftver tulajdonságait, hiszen az iskolának ennek az árajánlatnak a töredéke állt a rendelkezésére. Több, hasonló árfekvésű ajánlat közül végül a G Data megoldását választották.

A megoldás

A G Data kiválasztásában a meggyőző teszteredmények, a rugalmas licencelési politika és a központi menedzsment letisztultsága döntött.

Az átállás a G Data rendszerére gyorsan, néhány hét alatt, szinte gondok nélkül lezajlott. Nem egyszerű „logisztikai” feladat volt a központosított telepítés, hiszen először a régi vírusirtót kellett eltávolítani, majd közvetlenül ez után az újat feltelepíteni, hogy minél rövidebb ideig maradjon védtelen egy-egy számítógép. De a G Data segítségével megoldották. A német társaság magyarországi támogatócsapata a telepítéskor a helyszínen segített, és ez után is, a menet közben felmerülő problémákra is villámgyorsan reagált, segítettek megoldani a gondokat.

“Korábban és most is rengeteg vírus próbálkozik feltelepülni az iskola számítógépeire. Napi rendszerességgel kapunk például vírusos leveleket. Már két hónapja élvezzük a G Data védelmét, és tökéletesen meg vagyunk vele elégedve” – mondja Czeczei József. A vírusirtó program részletes leírást küld minden fertőzési kísérletről, hogy melyik gépen, hol található a kártevő, hogy mikor került oda. Beállítástól függően vagy maga megoldja a problémát, vagy a központi felületen a rendszergazda dönti el, mi legyen a rosszindulatú szoftver sorsa.

“A feltelepülés után az első teljes vírusellenőrzés-terhelést csak a lassabb számítógépeken lehetett érezni – amit némi finomhangolással a G Data támogatócsapat villámszerűen megoldott–, a gyors gépeken ez semmiféle fennakadást nem okozott. Az új vírusirtó memóriahasználatát összehasonlítva a korábbi védelmi szoftverrel azt tapasztaljuk, hogy valami egészen kis mértékben többet használ a G Data, de ez a két vírusirtó motor miatt van, ami nagyobb eséllyel találja meg a kártevőket, mint a korábbi szoftver” – mondja Czeczei József.

Előnyök

A Budai Középiskola 2013. január elseje óta használja a G Data vírusvédelmét, és már a kezdésnél költségmegtakarítást
értek el. “Nagyon megnyugtató és sokat jelent nekünk, hogy költséghatékonyan tudjuk biztonságosan üzemeltetni a számítógépeinket. A G Data számos olyan szolgáltatást biztosít, amit egyelőre nem használunk, de jó tudni, hogy ha szükség lenne például egy jól működő policy management vagy tűzfalmegoldásra, akkor a megvásárolt termék már tartalmaz ilyet” – hangsúlyozta Czeczei József.

A Budai Középiskola


A Budai Középiskolát 2004-ben alapították,több oktatási intézmény összevonásával. Elődei a Táncsics Mihály Angol Kéttannyelvű Gimnázium, a Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola, a Szigeti György Műszaki Szakközépiskola és a Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola voltak. A középiskola négy évfolyamos gimnáziumi osztályában emelt szintű informatikaképzést kínálnak. Diákjaik még a középiskola alatt jó eséllyel megszerzik az ECDL bizonyítványát, ami előnyt jelent a továbbtanulásnál és a munkába állásnál, de az alapos informatikai ismeretek már a gimnáziumi évek alatt jól hasznosíthatók a tanulásban. A 9. évfolyamon heti négy órában az irodai programok használatát sajátítják el a diákok, a 10. osztályban heti két órában programozási és multimédiás ismereteket szereznek. A 11–12. évfolyamon emelt szintű érettségire felkészítő fakultatív órákon folytathatják az informatika tanulását, és közép- vagy emelt szinten érettségi vizsgát tehetnek – olvasható az intézmény honlapján.

Az esettanulmány PDF formátumban letölthető innen:

1000 diákot véd a G DATA
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.