G Data bevezetés: mint a karikacsapás

  • Termék: G Data AntiVirus Business

A BIONIKA Medline Kft.emberi szervezetbe ültethető implantátumok fejlesztésére, gyártására és kereskedelmére szakosodott. A cég falai között született ötletek és új termékek nagy részét fél évvel lemaradva követi a piac, így elengedhetetlen a társaság belső hálózatának védelme az internet felől érkező kártevők támadásaitól, és annak a lehetőségnek a kizárása, hogy az esetlegesen bejutó kémprogramok értékes információkat juttathassanak ki a cégtől. A megoldást a G Data AntiVirus Business jelentette.

A kihívás

“A cég falai között született ötleteink és termékeink nagy részét fél évvel lemaradva követi a piac, mivel igen erőteljes a konkurens társak közötti verseny. Ezért is fontos, hogy az informatikai rendszerünk tökéletesen biztonságos legyen”– mondta Hajdú József, a társaság műszaki és informatikai igazgatója. Hozzátette, az óvatosságot az is indokolja, hogy korábban több betörés is történt a társaság informatikai rendszerébe. Ipari kémkedésre gyanakodtak, melyet két esetben fel is derítettek, külső, magánnyomozó iroda segítségével.

Az incidensek előtt a munkaállomások egy része folyamatos internetkapcsolattal rendelkezett, hiszen egy kereskedőnek vagy a terméktámogatási mérnöknek szüksége van erre. A központi szerverük is közvetlen internetkapcsolattal rendelkezett. A közvetlen internetkapcsolat azt jelenti, hogy korábban nem használtak különálló tűzfalat, az internetszolgáltató kábele egy modemen és egy routeren keresztül csatlakozott a helyi hálózathoz.

A megoldás

“A korábbi vírusirtó használata nehézkes volt, sokszor adott fals riasztást, gyakran olyan weboldalakat tiltott le, amelyekről utóbb kiderült, hogy nem tartalmaznak kártékony kódot. A túl sok fals riasztást nagyon megnehezítette a munkát. Nagyon nehéz volt a helyi számítógépek belső kommunikációját szabályozni, ezért többször is fel kellett hívnom az ügyfélszolgálatukat segítségért. Ez még nem is lett volna baj, ha mindig érdemben tudtak volna segítséget nyújtani. Összességében annyira nem voltam megelégedve azzal a vírusirtóval, hogy elhatároztuk a lecserélését” – mondta Hajdú József.

“Internetes szakportálokat, fórumokat tanulmányozva jutottunk el a G Datához. Annyira meggyőzőek voltak a világhálón talált tesztek, és az, hogy a korábbi vírusirtó árának felébe került, hogy a tervezett tesztelést kihagyva egyből a beszerzés mellett döntöttem” – mondja a társaság műszaki igazgatója. “Mindezeken túl szimpatikus volt, hogy a G Datának jól felkészült magyarországi támogató csapata van,
amit már bizonyítottak is.”

“A G Data telepítése teljesen problémamentes volt. Minden ment, mint a karikacsapás. Megnyugtató volt az is, hogy a feltelepülés után azonnal talált két olyan vírust, illetve trójait, amit az előd nem talált meg. Az előző vírusvédelemhez képest az új több kártevőt talál, de ezt olyan diszkréten teszi, hogy egyáltalán nem zavarja a munkát. A G Data a korábbinál jóval kevéssé terheli a számítógépeket, egyáltalán nem érzem, hogy bármekkora teljesítményt elvenne az alkalmazásoktól” – jelentette ki Hajdú József. Hozzátette, a G Data tűzfalfunkcióját is nagy megelégedéssel használják.

A központi menedzselést és a házirend-kezelőt nem használják, ilyen alacsony gépszámnál nem érzik a szükségét, mert flottul működik minden, települnek a frissítések, gyűlnek a karanténban a kártevők. Az USB-kulcsok használatát sem blokkolják, mert a társaság szabályzataiban és a munkaszerződésben is rögzítették, hogy a munkaterületre se mobiltelefont, se bármilyen adat tárolására alkalmas eszközt tilos bevinni. Telefonálni csak egy külön helységben lehet.

Üzleti előnyök

A BIONIKA Medline Kft. a G Data AntiVirus Business szoftvercsomagot 2013 januárja óta használja. A beszerzéskor közel 50 százalék költségmegtakarítást ért el. “Ha csak ennyi haszna lett volna a váltásnak, már akkor is nagyon jól jártunk volna” – jelentette ki Hajdú József. Hozzátette, nehezen számszerűsíthető, de nagyon jelentős az a haszon, hogy folyamatosan fennakadás és problémák nélkül tudnak dolgozni.

A BIONIKA Medline Kft.

Az orvostechnikával foglalkozó BIONIKA Medline Kft.-t 1989-ben alapították. A cég emberi szervezetbe ültethető implantátumok fejlesztésére, gyártására és kereskedelmére szakosodott a fogászat, szájsebészet, traumatológia, valamint ortopédia és a mozgásszervi rehabilitáció orvosszakmai területeken. Elsődleges célként a fogászati műgyökér, valamint traumatológiai és ortopédiai implantátumok fejlesztésére, gyártására helyezték a hangsúlyt. Erőteljes kutatás-fejlesztés folyik a társaságnál, annak ellenére, hogy egy családi vállalkozásról van szó, a tudományterületen elért eredményeik a világ élvonalához emelik a céget. A társaság alkalmazottainak jelentős része részt vesz a kutatás- fejlesztésben. Az ötlettől a megvalósult termékig hosszú út vezet, ha valakinek van egy új ötlete, azt megvitatják, terveket készítenek, majd a mintadarabok legyártása után a biomechanikai vizsgálatok végeztével dől el, valóban bevált-e az elképzelés.

Az esettanulmány PDF formátumban letölthető innen:

G Data bevezetés: mint a karikacsapás
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.