G DATA az iskolában: mindenből jeles

  • Termék: G Data AntiVirus Business

A karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 42 tanárának, ötszáz tanulójának és 280 számítógépének olyan védelemre volt szüksége, amely minden pillanatban tökéletes védelmet nyújt a teljes hálózatnak. Olyan vírusirtót kerestek, mely megvédi az iskola számítógépeit az interneten keresztül érkező kártevők támadásaitól, és kizárja annak lehetőségét, hogy a diákok a magukkal hordott USB eszközökkel megfertőzzék a számítógépeket. Számukra a G Data AntiVirus Business volt a megfelelő választás.

Háttér

Néhány éve még az MSN-en terjedő vírusok okoztak kellemetlenséget a gyanútlan fiatalok számítógépein, mára ennél nagyságrendekkel komolyabb veszélyek jelentek meg az interneten, ezért minden oktatási intézménynek meg kell védenie a fenyegetésektől a diákjait és a számítógépeit. A karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 42 tanárának, ötszáz tanulójának és 280 számítógépének olyan védelemre volt szüksége, amely minden pillanatban tökéletes védelmet nyújt a teljes hálózatnak.

A középiskola gépparkja megfelel az országos átlagnak: a rendszer üzemeltetője arra törekszik, hogy homogén legyen a géppark, de ez beszerzésenként azért változott. “A legöregebb számítógép hatéves, legalább kétmagos Intel processzorral és kettő-négy gigabájt memóriával rendelkezik. A gépek operációs rendszere szinte teljesen egységes, ami az oktatás miatt szükséges is” – mondta Szabó Sándor, az intézmény vezető rendszergazdája. „Microsoft Windows 7 operációs rendszert használunk Microsoft Office 2010-zel. Néhány, az adminisztráción lévő számítógépen a jó öreg Windows XP-t futtatjuk, de a közeljövőben ezeket is lecseréljük a korszerűbb rendszerre”– tette hozzá a szakember.

Védelem külső és belső fertőzések ellen

„Nem csupán az iskola számítógépeit kell megvédeni az interneten keresztül érkező kártevők támadásaitól, de ki kell zárni annak a lehetőségét is, hogy a diákok a magukkal hordott USB eszközökkel megfertőzzék a számítógépeket”– foglalta össze röviden Szabó Sándor a vírusirtótól elvárt legfontosabb követelményeket.

A százkét éves intézmény több, mint tíz évig használt megelégedéssel egy vírusirtót. A termék minden csínját-bínját ismerték, és az apróbb, szinte minden szoftvernél előforduló nyűgöket megtanulták kezelni. Az intézmény rendszergazdája nem esett kétségbe, amikor 2012 végén a középiskolában használt biztonsági szoftver gyártója bejelentette, hogy felhagy az általa gyártott vírusirtó fejlesztésével. Közösségi oldalakon, ismerősöknél érdeklődött, hogy melyik vírusirtót érdemes választani. Az után, hogy néhány megoldást letesztelt és egyik sem felelt meg tökéletesen az elvárásainak, egy ismerőse hívta fel a figyelmet a G Data vírusirtójára. “Megismerni és feltelepíteni szinte csak egy pillanat volt” – mondta a szakember, aki hozzátette, tesztelésre sem volt idejük, mert már minden határidőből kicsúsztak a korábbi szoftverek tesztelése miatt. „Hihetetlen szerencse volt, hogy rátaláltunk a G Datára, amelynek a gyártója akkoriban jött Magyarországra” – mondta Szabó Sándor.

Válságos pillanatban jött az új vírusirtó

A G Data bemutatkozása szenzációsan sikerült, ugyanis amint lejárt a korábban használt vírusirtó licence, egy elég súlyos fertőzés kényszerítette térdre a rendszert. A kártevő letiltotta a hálózati megosztások böngészését, és elrejtette a megosztott könyvtárakat. Több programmal próbálták immunizálni a rendszert, de egyikkel sem jártak sikerrel.

Ebben a válságos pillanatban lépett be a képbe a G Data, s pillanatok alatt legyűrte a sunyi vírust. „Olyan megismételhetetlen pillanat volt ez a hosszú kínlódás után, hogy nem volt kétséges, megtaláltam azt a vírusirtót, amelyiket kerestem” – jelentette ki az intézmény informatikai vezetője.

Komplex megoldás az oktatásban

“A kiváló belépőn és az áron kívül, ami jóval kedvezőbb volt a korábbinál, a mindenre kiterjedő funkcionalitás döntött. A letesztelt szoftverek között egy sem volt, amelyik ilyen tökéletesen és egyszerűen oldotta meg a tömeges telepítést. Bár a korábbi megoldásnak is volt központi menedzsmentje, de sokkal kevesebb funkciót lehetett vele kontrollálni, mint a G Datánál. Az új vírusirtóval menedzselni lehet a tűzfalat, a webproxy és még számos funkciót. A G Data olyan komplex megoldást kínált nekünk, amivel gyakorlatilag mindent meg tudunk oldani, ami az oktatásban szükséges, úgy a tartalomszűrést, alkalmazásszűrést, ezeknek a felügyeletét, és persze a víruskeresést”– mondta Szabó Sándor. “A G Data mindezeken túl több kártevőt talál, mint az elődje, legalábbis erre utal, hogy jóval több értesítést küld a rendszer, miközben érezhetően kevesebb a vakriasztás” – tette hozzá a vezető rendszergazda.

A felhasználók az átállásból gyakorlatilag annyit vettek észre, hogy a kis ikon az oldal alján megváltozott. A szoftvert a középiskolában a víruskeresés, vírusirtás stratégiájának oktatására is használják. “Jelenleg a Microsoft Forefront TMG-t használjuk elsődleges tűzfalnak és tartalomszűrőnek, de idén nyáron szeretnénk lecserélni majd a G Datára. Nem azért, mert a Microsoft megoldása rossz lenne, sőt nagyon is jó, ám úgy látom, hogy a G Datában ugyanezek a szolgáltatásokat talán egyszerűbben, jobban konfigurálhatóbban oldották meg. Arról nem is beszélve, hogy a webszűrés funkció is rugalmasabb, mint a Forefrontban, úgyhogy ezt is le fogjuk cserélni” – jelentette ki Szabó Sándor.

A Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium


Az 1899-ben alapított karcagi intézmény szakközépiskolai részében gépészeket, környezetvédőket, informatikusokat, közgazdasági szakmacsoportos tanulókat képeznek, a gimnáziumban pedig emelt angol és német nyelvi, valamint belügyi rendészeti képzés folyik. Ezek mellett minden szakközépiskolai tanulónak lehetősége van technikus képzettség megszerzésére, ha az évfolyamon van elég jelentkező erre. A középiskola ECDL vizsgaközpont is. Az intézmény önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, amelynek 2011.szeptember 1-től a Vidékfejlesztési Minisztérium az irányító és fenntartó szerve.

Az esettanulmány PDF formátumban letölthető innen:

G DATA az iskolában: mindenből jeles
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.