Az alábbi cikkben általánosan tárgyaljuk, hogy minek köszönhető a G Data által védett számítógépek lelassulása egyes esetekben, illetve tanácsot adunk a lassulás elhárításához.

A témában újabb cikk is született, amely ezen a linken elérhető. Javasoljuk az újabb cikk elolvasását.

Először is le kell szögeznünk, hogy a G Data jelenléte egy 1-2 éves konfiguráción (számítógépen) nem szabad, hogy igazán érezhető legyen. A vírusirtó szoftverek jól együttműködnek az operációs rendszerrel, és nem lassítják a gépeket. Ezért ha markáns teljesítménycsökkenés tapasztalható, akkor általában valamilyen más probléma áll fenn, melyet érdemes elhárítani. (A G Data a gyors vírusirtó szoftverek közé tartozik, független mérések szerint az ismert versenytársaknál kevésbé lassítja a gépeket.)

A teljesítmény vizsgálata során alapkövetelmény, hogy egy számítógépen EGYETLEN egy védelmi szoftver legyen. A G Data használata más vírusirtó szoftver vagy kémprogramvédelem, esetleg security tuning szoftver mellett egyáltalán nem javasolt, és kompatibilitási problémákat okozhat. Ugyanez igaz a speciális védelmi böngészőbővítményekre is! Ezért a G Data telepítése előtt minden más védelmi programot el kell távolítani a gépről.

Fontos az is, hogy mielőtt a teljesítményproblémákat elemezzük, győződjünk meg róla, hogy a legfrissebb verziót használjuk a vírusirtó szoftverből. A korábbi verziók használata esetében nem garantált a teljes kompatibilitás.

A teljesítmény esetleges lassulását az alábbi szempontok szerint vizsgáljuk ki:

1. Memória

A G Data szofvereknek, mint minden más szoftvernek van egy általános hardverigénye, amely a memóriára vonatkozásában jelenleg 1 GB RAM. Ha ezt teljesíti a gép, akkor nem kell számottevő lassulással számolni.

2. Idle Scan / Őrjárat

A szoftverek a gép pihenése alatt tudnak úgynevezett őrjáratot futtatni, azaz ha valaki magára hagyja a gépét egy fél órára, akkor elindul egy víruskeresés. Ezt a funkciót ki lehet kapcsolni. (Idle Scan / Őrjárat). A folyamat hetente maximum egyszer vizsgálja át a gépet, és hozzájárul a biztonság növeléséhez. Ha nem határoztunk meg ütemezett víruskeresési feladatokat, érdemes bekapcsolva tartani.

3. Activity Monitor használata

A G DATA szoftverek alapértelmezés szerint szigorúra vannak állítva, tehát elképzelhető, hogy olyan folyamatokat is vizsgálnak, amelyeket más vírusirtó szoftverek figyelmen kívül hagynak. Ilyen lehet például egy saját programozású vállalatirányítási rendszer központi szerverekkel történő kommunikációja, melynek során adatok mentődnek a helyi gépre is.

A G Data Activity Monitor alkalmazás segítségével vizsgálható az, hogy a vírusirtó szoftver mit vizsgál éppen a gépen. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy egy saját alkalmazás műveleteit újra és újra átvizsgálja a vírusirtó, a folyamatot, mappát, fájlokat érdemes a vírusmonitor kivételeihez adni.  A teljesítményproblémák elhárításához az Activity Monitort futtathatjuk realtime vagy hitlist módban. Utóbbi esetben az Activity Monitor azt figyeli egy tartósabb időszakon keresztül, hogy egy adott folyamatot a vírusirtó hány alkalommal ellenőriz. Így a túlságosan gyakran ellenőrzött folyamatok  könnyen azonosíthatóak. Kivételeket adhatunk a valósidejű védelemhez (virus monitor), a kézi indítású víruskereséshez és a webszűréshez is. Ezeket a kivételeket külön-külön kell konfigurálnunk, attól függően, hogy milyen folyamatot szeretnénk hozzáadni a kivételekhez.

4. Network access monitor kikapcsolása

Vállalati környezetben érdemes kikapcsolni a monitor network access beállítást a virus monitor beállításai között, feltéve, hogy minden számítógépre fel van telepítve a G Data víruskeresője. Amennyiben ezt a beállítást bekapcsoljuk, az egyes kliensek olyankor is átvizsgálják a fájlokat, amikor a fájlok másolása távoli számítógépeken történik.

5. Védelmi funkciók korlátozása

Végül érdemes megjegyezni, hogy a teljesítményproblémákra a védelmi funkciók kikapcsolása általában nem jelent megoldást! Néhány esetben, kiöregedett számítógépek esetében azonban valóban szükség lehet arra, hogy bizonyos funkciókat kikapcsoljunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Teljesítménycsökkenés a G Data által védett számítógépeken, sebességproblémák elhárítása
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.