Apróhirdetésből nigériai csaló

Úgy tűnik, hogy a világ fejlődése nem állt meg, immár magyar apróhirdetésen keresztül támadnak a nigériai csalók, ezúttal Szíriából. Egy munkatársunk családtagja az egyik legismertebb hazai ingatlanhirdetési oldalon próbál vevőt találni házára.

 

A következő üzenetet kapta a hirdetésben megadott e-mail címére:

 i want to buy your property let me know your last price as soon as you can get to me is urgent…..THANKS

Szabad fordításban:

Szeretném megvásárolni az ingatlanát, kérem, hogy sürgősen tudassa velem az utolsó árat. Köszönet.

Startapró.jpg

Mivel az ingatlanpiaci helyzet ma egyáltalán nem egyszerű, ismerősünk szépen és udvariasan visszaírt az érdeklődőnek.

Megírta a ház árát, és felajánlotta, hogy egy alkalmas időpontban megmutatja az ingatlant.

Erre gyorsan érkezett az angol nyelvű válasz, melynek a fordítását tesszük közzé:

Helló,

 Válaszolván emailjére, köszönöm, hogy elküldte a szükséges információkat az ingatlanról. Sajnos nem tudom felhívni és nem tudok hívásokat sem fogadni e pillanatban az országomban, Szíriában uralkodó biztonsági helyzet miatt, de ha a szükség úgy hozza, szakítok időt és fel fogom hívni egy biztonságos vonalon. Az ingatlan csak a kisebbik ok, amiért kapcsolatba léptem Önnel, de természetesen azt megvásárolom az Ön által szabott áron. Lekötelezne, ha legalább két hétig nem hirdetné tovább a házat. A fő célja annak, hogy felvettem Önnel a kapcsolatot, az az volt, hogy ajánljak egy üzletet, amely azonnali és gyors megoldást kíván. Ha a bizalom már kialakult köztünk, rendelkezésére fogok bocsátani minden információt magamról. Kérem, olvassa át a következőket alaposan és keressen meg ismét, de ha úgy érzi, hogy nem érdekli a dolog, természetesen elállhat tőle.

 Szíriai iparos vagyok és egyben tagja a Szíriai Üzletemberek Tanácsának Damaszkuszban. A családom folyamatos fenyegetettségben él Bashar al-Assad elnök miatt, mert mi az igazi demokratikus kormányt támogatjuk Szíriában.

 Az elnöki elnyomás miatt, ahogy ezt láthatja a világsajtóban is (www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria), sok család fut az életéért, mert a kormányerők civileket, nőket és gyerekeket gyilkolnak. Fel szeretném hívni a figyelmét arra, hogy rendelkezésemre áll 20.5 millió dollár. Ezt az összeget egész eddigi életemben spóroltam össze iparosként és egy házban tárolom, mert az miénkhez hasonló országokban nagy kockázatot jelent bankba vinni a pénzt.

 Egy ládában rejtettem el a pénzt és megkértem valakit itt Damaszkuszban, aki segít nekem ezt a ládát biztonságosan kijuttatni Szíriából és ha lehet, befektetni. Ez az amiért szükségem van egy megbízható személyre, aki átveszi a ládát és biztonságba helyezi, amíg meg nem érkezem hamarosan. Meg kell ragadnom ezt az esélyt, mert más lehetőségem nincs, csak az, hogy megbízzak valakiben. Árva vagyok, testvérek nélkül, úgyhogy nem kockáztathatom tovább az életemet itt, mert még végül a családom teljesen kihal.

Minden amim van, az a feleségem, lányom és fiam. Ők megérdemelnek egy jó életet, ezért azt akarom, hogy egy békés környezetben nőjenek fel. Beköltözöm családommal az Ön országába és befektetem a pénzt a törvény adta kereteken belül és az Ön tanácsait megfogadva. Dolgozhatunk együtt, hogy egy szebb jövőt teremtsünk meg mindkettőnk családjának. Figyelembe kell vennie, hogy a segítőmnek biztonsági okokból nincs tudomása róla, hogy a láda pénzt tartalmaz.

 Annyit kérnék, hogy engedje regisztrálni a küldeményt az Ön nevére, mint családi értéket és vegye át, amikor Európába ér. Semmi kockázat nincsen benne, megtettem minden előkészületet, hogy a küldemény biztonságosan az Ön címére érkezzen. Biztos vagyok benne, hogy képes kezelni egy ilyen jelentőségű egyezséget és bízom Önben, hogy abszolút titokban tartja és megvédi a csomagot. Kevesebb, mint négy napon belül a csomagnak meg kell érkeznie, ha Ön is gyorsan cselekszik. Figyeljen rá, hogy biztonsági intézkedéseket tettem, hogy biztonságba helyezzem a pénzt. A ládát egy magas biztonságú, kódolt szerkezettel láttam el és én vagyok az egyetlen, aki tudja a megfelelő kombinációt. Ön az 20.5 millió dolláros összeg 20%-ára lesz jogosult, míg 80% az enyém lesz. Azt hiszem ez elég nagylelkű ajánlat.

 Kérem, küldje el az alábbi adatokat, ha érdeklik a részletek! (h_aahil@yahoo.com)

 Teljes név:………………..

Cím:………………………..
Telefon szám:……………
Foglalkozás:……………..
Személyi igazolván szkennelt másolata.

Várom pozitív válaszát! Amint megkapom, további információkkal fogom ellátni. Nem vesztegethetünk több időt, úgyhogy kérem, válaszoljon mielőbb!

 Üdvözlettel,

Aahil Hassan

Hassan tehát egy szívhez szóló levélben jelezte, hogy a ház megvásárlása nem probléma! Szívesen kifizeti az árát, csak annyit kér, hogy a magyar apróhirdetési oldalról vegyék le a hirdetést, hogy más már ne tudja elvinni. Ebből is látszik, hogy mennyire komolyan gondolja az üzletet.

De természetesen előbb meg kellene oldani a vázolt problémát, amivel egyébként 4 millió dollárt kereshet ismerősünk, feltéve, hogy először elküldi személyes adatait és igazolványainak beszkennelt képét.

Mielőtt ezt bárki megtenné, nem árt elgondolkodni, hogy mire lehetnek alkalmasak ezek az adatok egy rosszindulatú idegen kezében. A személyi igazolványból kiolvashatók a születési adatok is, így gyakorlatilag minden személyes adatunkkal rendelkezne a bajban lévő szíriai illető. Valószínű, hogy hamarosan mi nagyobb slamasztikába kerülnénk, mint ahogy ő állítja magáról.

 Érdemes körülnézni az interneten, hogy ilyen ajánlatok merültek-e fel korábban is. Hasonló üzenetek után nyomozva könnyen ráakadhatunk Nigériára, ahol már két évtizedes múltja van a hasonló módszerrel elkövetett internetes csalásoknak. Az onnan érkezett emailekben jellemzően hirtelen elhalálozott afrikai diktátor vagyonmenekítéséhez kérnek némi anyagi segítséget, persze jókora jutalék fejében. Ehhez természetesen meg kell adni bankszámla adatainkat is. Előfordult az is, hogy párkereső oldalakon talált csinos nők kértek pár ezer dollárt anyagi gondjaik rendezéséhez, amely gondok természetesen hátráltatták a személyes találkozót velük.

 Nigériában, amely központjává vált az internetes csalásoknak, a büntetőtörvény is külön szakaszt szentelt az internetes trükköknek, amely bűncselekmények a törvényhely száma alapján „419-es csalásokként” híresültek el.

 Egy 2005-ben, a New York Times-ban közzétett cikk szerint, amerikai titkosszolgálati becslés alapján éves szinten több 100 millió dolláros hasznot hozhattak ezek az átverések a bűnözők számláira.

 Nigéria a kétezres évek közepén kénytelen volt azzal szembesülni, hogy az országot az egész világ az internetes csalásokkal azonosítja és ez megnehezítette még a becsületesen működő nigériai cégek internetes ügyintézését is, a nemzetközi bizalom megingása pedig alaposan visszavetette gazdaságukat. Kénytelenek voltak lépéseket tenni, hogy megfékezzék az internetes csalókat, többek között a Microsofttal is összefogtak, amely technológiai segítséggel és szakemberek kiképzésével járult hozzá a harchoz.

 Ahhoz, hogy megvédjük magunkat, azt tanácsoljuk, hogy éljünk mindig a gyanúperrel, amikor ismeretlenek különböző összegeket kínálnak bizonyos feladatok elvégzése fejében, bármely személyes adatunk megadását kérve. Ha a levél Afrikához, vagy újabban a Közel-kelethez köthető, még jobban gondoljuk meg, hogy mit teszünk! Amennyiben ezek a levelek mellékletet is tartalmaznak, azok megnyitásától jobb tartózkodni, hiszen nem lehet tudni, hogy milyen kártevőt szabadítunk magunkra, persze ha megfelelő biztonsági megoldást használunk számítógépünkön, a kockázatokat jócskán lecsökkenthetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Apróhirdetésből nigériai csaló
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.