Kiberháború a küszöbön?

Az elmúlt hónapok során sok publikáció látott napvilágot arról a feltételezésről, hogy kínai hackerek támadtak meg jelentős szervezeteket. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy ezek az események a kémkedés kategóriába sorolandók, és nem szabad összekeverni őket a kiberháborúval.

 A Mandiant biztonsági cég egy nemrégiben készült jelentése érdekes bizonyítékokat szolgáltat arról, hogy valóban Kína állhat néhány nagyobb volumenű kibertámadás mögött, de ahogy már sokan rámutattak a jelentés elkészülte után, Kína szerepe a hasonló műveletekben nem megy újdonságszámba.

„Ilyen támadások állandó jelleggel megtörténnek, és csak mert a média nagyobb gyakorisággal cikkezik róluk, még nem jelenti azt, hogy gyakrabban is előfordulnak” – magyarázta Bruce Schneier biztonsági szakértő a blogjában.

„Ez nem kiberháború. Ez valójában semmilyen fajta háború, mindössze kémtevékenységről van szó. A különbség óriási! Ha háborúnak hívjuk, az csak olaj a tűzre a kiberháborús fegyverkezési versenyben” – tette hozzá.

Idézi Gary McGraw-t, aki a Computerworldben kifejtette, hogy mik a különbségek a kiberháború – amely során szerinte fel is robbantanak dolgokat – és a kiberkémkedés között.

„Mivel a kémkedés hónapok vagy évek során bontakozik ki, jó eséllyel állapíthatjuk meg a támadás kitörésének eredetét. Azonban egy igazi kiberháború »lőporfüstjében«, amely feltehetően miliszekundumok alatt kirobban, az a fajta szakértői vizsgálódás, amelyet a Mandiant cég véghezvitt, nem lenne lehetséges.”

Feltehetően ezt a „médiaőrületet” az amerikai hadsereg fogja leginkább kihasználni, hogy a kibertérben is növelhessék az erejüket.

„Már fel is állították az Amerikai Kiber Parancsnokságot (U.S. Cyber Command). Obama elnök homályosnak tűnő végrehajtási utasításokat ad, amelyekről nem tudni, hogy mit fognak eredményezni. Nem látom, hogy ebből bármi jó sülne ki” – tette hozzá.

Pár napja a kínai tisztviselők is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a több ügyben is Kínát érintő vádak rossz hatással lehetnek a nemzetközi együttműködésre. Fel is szólították az amerikai cégeket, hogy hagyjanak fel a rágalmazó jelentések közzétételével.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kiberháború a küszöbön?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.