Kontaktjainkra vadászik a Microsoft a Wi-Fi Sense-szel?

A Wi-Fi Sense a Windows 10 egy beépített funkciója, amely még a Windows 8-as telefonokból maradt ránk, és amelyet azért fejlesztettek ki, hogy megoszthassunk Wi-Fi belépési adatainkat – a hálózat nevét és a jelszót – barátainkkal vagy akivel szükségesnek érezzük. Így automatikusan képes a Win 10-es eszközöket a megosztott hálózathoz kapcsolni.

A használat során egy felugró ablak arról tájékoztat, hogy „A Wi-Fi Sense-nek engedélyre van szüksége a Facebook fiókod eléréséhez!”, mégpedig azért, mert így lehetőség nyílik megosztani hálózati belépő adatainkat Facebook, Outlook.com és Skype kapcsolatainkkal.

Ha meglátogatjuk egy barátunkat vagy munkatársunkat, akkor a Windows 10 automatikusan bejelentkezik a Wi-Fi-jére, ha korábban megosztotta azt velünk. Ez lenne az elképzelés a funkció mögött. Ha engedélyt adunk a Facebook fiókunk eléréséhez, akkor meg fog osztani bármilyen megosztott hálózatot a Facebook ismerőseinkkel, és letölt bármilyen hálózati belépő adatot, amelyet ismerőseink megosztottak velünk.

kép1

És hát ez itt a probléma, a Facebook hozzáféréssel a Win 10 képes meghatározni, hogy kik az ismerőseink, hogy megossza velük a hálózatunkat a háttérben. Technikailag nézve a Wi-Fi Sense egy külsős alkalmazásnak feleltethető meg, amely eléri Facebook kapcsolatainkat, és így a Microsoft is tudni fogja, hogy kivel barátkozunk. A Microsoftnak nincs szüksége a Skype és Outlook.com kontaktjainkra, mert ezek a szolgáltatások a Microsofté és kötődnek Microsoft fiókunkhoz, tehát alapból ismeri a kapcsolatainkat.

Ha használni akarjuk a Wi-Fi Sense-t, jó észben tartani, hogy a funkció minden Facebook ismerőssel megosztja Wi-Fi adatainkat, nem válogathatunk, hogy ki kapja meg és ki nem!

A beállításoknál vigyáznunk kell arra is, hogy engedélyezzük-e ismerőseinknek, hogy ha felcsatlakoztak a hálózatunkra, tovább oszthatják-e azt más Windows 10 felhasználóknak! Amíg elérésük van a hálózatunkhoz, pusztán egy jelszó begépelésével megoszthatják azt.

kép2

Úgy lőhetjük ki ezt a lehetőséget, hogy megváltoztatjuk vezeték nélküli hálózatunk nevét vagy az SSID-t. Méghozzá úgy, hogy hozzá kell tenni az „_opt out” végződést. Azaz, ha hálózatunkat „HomeNetwork”-nek hívják, akkor meg kell változtatni „HomeNetwork_opt out”-ra.

Ha viszont úgy döntünk, hogy abszolút nincs szükségünk a Wi-Fi Sense-re, mint kényelmi funkcióra, amely azért felvet némi adatvédelmi problémát is, akkor egyszerűen kikapcsolhatjuk a Beállítások, Hálózat és Internet, Wi-Fi beállítások menüpontban a funkciót.

Forrás: How –To Geek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.