Fél évvel ezelőtt már írtunk a „dolgok internetével” kapcsolatos várható problémákról, az elmúlt hat hónapban azonban csak egyre rosszabb lett a helyzet. Majdnem minden aggodalmunk bejött, amit akkoriban megfogalmaztunk.

Minden egyes meghackelt autó híre futótűzként járta be az összes lehetséges hírforrást, az online médiától kezdve a nagy műsorszolgáltatókig. A Fiat Chrysler például 1,4 millió autót hívott vissza, miután meghackelték a Jeep Cherokee-t és a Corvette-et, amelynél az autó fékrendszere felett lehetett távolról átvenni az uralmat. Ezek a példák is igazolják az egész járműipart érintő problémákat, melyekről korábbi blogbejegyzésünkben már értekeztünk (pl. a BMW gondjai).

Természetesen sokkal hétköznapibb, jóval többek által használt „kütyüket” is érintenek a „dolgok internetével” kapcsolatos problémák, mint például az új fitnesz karkötőket, lépésszámlálókat vagy egyéb mobil fitneszeszközöket.

„Lehallgathatóak” a fitneszeszközök?

Ezek az új és nagyon népszerű eszközök a felhasználók minden tevékenységének adatát rögzítik, majd ezeket az okostelefonokon futó alkalmazások kielemzik. Így rögtön látható, hogy a felhasználó mennyire teljesített jól, avagy rosszul. Azonban a kérdés az továbbra is az, hogy az adatok vajon mennyire biztonságos úton jutnak el a karkötőtől a felhasználó telefonjához. Lehetséges-e, hogy valaki belenyúljon ebbe a kapcsolatba, és megszerezze, esetleg manipulálja az adatokat, amiket nem csupán a telefonunkon, de magán az eszközön vagy felhőben is tárolhatunk? Vagy akár maga az alkalmazás is manipulálható?
Ezeket a kérdéseket vizsgálták kilenc fitnesz karkötő és a hozzájuk tartozó androidos alkalmazások működés közbeni megfigyelésével a világszerte ismert független, biztonsági termékeket tesztelő szervezet, az AV-Test szakemberei.
Mennyire teljesítettek jól ezek az eszközök biztonsági szempontból? És mi a helyzet a „lehallgatásukkal”?

Tesztelni a lehetetlent?

A fitnesz karkötők adatai fontosak lehetnek az egészségügyi biztosítók számára is, ezért a gyártóknak feltétlenül szükséges lenne fejleszteniük a biztonsági szabályzóikon, mielőtt túl késő lenne és az adatokat rossz célra használnák. Például mi történne akkor, ha valaki az ugyanolyan korú szomszédjának a sokkal jobb fitneszadatait használná fel? Vagy olyan adatokhoz jutna a biztosító, amit nem szeretnénk? Márpedig a felhasználói adatokat mások el is adhatják az egészségbiztosító cégeknek. Tekintve, hogy az emberek mennyit fizetnek az egészségbiztosítóknak az USA-ban és a világ néhány más régiójában is, a visszaéléseknek meglehetősen nagy esélye van ilyen esetekben. Másrészt a fitneszadatokat bűnözők arra is használhatják, hogy lenyomozzák, hogy mikor nem vagyunk otthon, és ugye ez jó alkalmat adhat a betörésekre.

A fitnesz karkötők tesztje jó példa a biztonság újfajta megközelítésére. A vizsgálatok egy speciális irányba, az adatok, a titkosítás és a hitelesítés irányába mentek el. Persze nem kellene itt megragadni, a titkosítás csak egyetlen aspektusa a biztonságnak, hiszen csak az adatintegritást és titkosságot fedi le. Azonban a biztonságnak még sok, a jövőben vizsgálandó szempontja van. Például, hogy alakítsuk ki a teszteket akkor, ha azt akarjuk megállapítani, hogy egy járműbe épített elektronika biztonságos-e?

Az utóbbi időben volt pár jóindulatú hacker is, akik megpróbálták segíteni a járműipart, vagy éppen maga az autógyártó cég fogadott fel olyan tesztelőket, akik megkíséreltek behatolni az autók rendszereibe. Azonban ez csak néhány biztonsági problémát fog megoldani. Nem biztos, hogy ez a módszer a legmegfelelőbb, mivel a „dolgok internete” túl nagy területet és termékskálát fed le, és a cégek pillanatnyilag új, nem igazán biztonságos technológiákat használnak ‒ azt is rosszul… Megoldás lehetne az is, hogy létrehoznak egy szervezetet, amely útmutatókat készít az internetes eszközöket gyártó ipar számára, és amely kontrollálhatja a biztonsági problémákat és tesztelheti az útmutatók előírásait.

RTEmagicC_IoT_02.png

Iránymutatás gyártóknak és fejlesztőknek

Az egyik kezdeményezés jelenleg, amely megpróbálja ezt tenni, az az Online Trust Alliance által megfogalmazott Internet of Trust Framework. Ez a tervezet iránymutatást kíván adni a gyártóknak és a fejlesztőknek, hogyan csökkentsék a támadható felületek és a sérülékenységek számát, és hogyan alkalmazzák a megfelelő adatvédelmi gyakorlatokat. Szintén cél, hogy a biztonság, az adatvédelem és a fenntarthatóság bevált módszereit ‒ már a tervezés során betartva az adatvédelmi és biztonsági előírásokat ‒ önkéntesen alkalmazott fejlesztési modellként, mégis kikényszeríthető magatartási kódexként használják a cégek.

Néhány gondolat

Az említett kezdeményezés határozottan jó lépés a megfelelő irányba, de továbbiak szükségesek. A „dolgok internete” olyan nagy terület, hogy nehéz lesz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a biztonság és a helyes adatvédelmi intézkedések között a világ minden részén, és persze megfelelő alkalmazásukat az összes internetre kapcsolt terméknél.

Kétséges, hogy a biztonsági kutatók képesek lesznek-e segíteni az összes internetes terméket gyártó céget, mivel ez a piac exponenciálisan növekszik. A biztonsági mérnökök már megpróbálták létrehozni a biztonságosabb internetet a világon széles körben elterjedt operációs rendszerekkel és eszközökkel, ebből kiindulva az internetes eszközök biztonsági kérdéseit talán a legjobb egy sokkal holisztikusabb, rendszerszerű megközelítéssel kezelni.

A valódi veszély és néhány megoldás: ne kövessük el korábbi hibáinkat!

Az internetes eszközök számára vonatkozó előrejelzés döbbenetes adatokat mutat. 2020-ra 212 milliárd ilyen eszköz lesz, több mint 30 milliárd automatikusan hozzákapcsolt más eszközzel, és 3 millió petabájtnyi adattal. Ez egyben azt is jelenti, hogy rossz célra történő felhasználásuk kockázata exponenciálisan nagyobb, mint a számítógépek által jelentett kockázatok ‒ és az igazi veszély ebben rejlik. Mi történik, ha vezetés közben veszik át az uralmat a járművünk felett? Vagy mondjuk az inzulinbefecskendezőt irányítják távolról a kiberbűnözők?

A biztonsággal kapcsolatos problémák az eleve biztonságos tervezéssel kiküszöbölhetőek. Az elejétől fogva beépített biztonság manapság már jól értelmezhető fogalom. Különösen fontos ez az internetes eszközökbe épített firmware-ek esetében. A könnyű frissíthetőség talán előny, de rémálommá is válhat, ha a kiberbűnözők bezavarhatnak ebbe a folyamatba. Véleményünk szerint a fő üzenetnek annak kellene lennie, hogy az alapoktól fogva biztonságos eszközt kell létrehozni, és csak utána kell keresni egyéb opciókat.

A kiberbűnözők mindig a legkönnyebben elérhető haszonra mennek, ezért nagyon nagy veszélyforrást jelentenek az általuk készített-manipulált alkalmazások. Ezek lehetnek mobil- vagy asztali alkalmazások, amelyek irányítják az eszközöket, vagy firmware-ek és alkalmazások az eszköz saját platformján (pl. alkalmazások a Tizen órákra).

Az összes ilyen alkalmazást védetté kellene tenni, különben adatokat lophatnak vagy megpróbálhatnak bejutni fizetős csatornákra. Persze láttunk már kísérleteket és kártevőket (pl. a Vicepass trójait), amelyek megpróbálták begyűjteni a jelszavakat az összes hálózatra kapcsolt eszközről, de mégsem vehetjük ezeket a valódi kísérletek közé. A G Data biztosan elő fog állni új megoldásokkal ebben az örökké változó világban, és gyakorlatilag már most is kezeljük a problémát a jelenlegi Android, Windows, Linux és Mac OS platformokra készült termékeinkben. Az Android lehet az első platform, amelyet az ilyen eszközök elleni támadásra használnak majd, mivel máris nagyon népszerű a gyártók és a kiberbűnözők között is.

Okos otthonok, okos városok, okos autók, ipari automatizálás (4.0-s ipar), okos egészségügy ‒ évekkel ezelőtt senki sem számított arra, hogy ennek az iparágnak a biztonság lesz a fő problémája. Napjainkra viszont eljutottunk odáig, hogy átgondolt biztonsági intézkedésekre és magas szintű biztonsági szabványokra van szükségünk. Ne feledjük, a megtervezett biztonság a kulcsa mindennek! Ha képesek vagyunk befoltozni a biztonsági réseket ‒ márpedig képesek vagyunk! ‒, akkor ideális esetben ezek a rések egész kicsik lesznek ahhoz, hogy kihasználják őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A zűr internete, avagy a történet folytatódik
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.