Tovább szítja a polgárháborút Etiópiában a Meta?

Visszatérő vád a Facebook ellen, hogy a profitot a közösség érdekei elé helyezi, és ennek akár olyan súlyos következményei is lehetnek, mint egy gyilkosság… Egy etióp eset kapcsán hívták perbe a közösségi oldalt működtető Meta vállalatot, azt állítva, hogy a nem megfelelő moderálással hozzájárul az erőszakhoz, sőt halálhoz vezető gyűlöletbeszéd terjedéséhez.

2021-ben Meareg Amare-t, az etiópiai Bahir Dar Egyetem kémiaprofesszorát otthona előtt lőtték le. A tigrinyák népcsoporthoz tartozó Amare nem sokkal ezt megelőzően több Facebook-bejegyzés célkeresztjébe került, azt állítva róla, hogy különféle értékes felszereléseket lopott az egyetemről, eladta azokat, és a bevételből ingatlanokat vásárolt magának és a családjának. A kommentelők a halálát követelték. Amare fia, a kutatóként dolgozó Abrham a Facebookhoz fordult, hogy távolítsák el a bejegyzéseket. Nyolc nappal apja halála után „megnyugtató” választ kapott: az apját célzó egyik bejegyzést, amelyet egy több mint 50 ezer követővel rendelkező oldal osztott meg, eltávolították.

2022 decemberében, pár nappal ezelőtt Abrham és egy kutatótársa, valamint az Amnesty International (AI) jogi tanácsadója, Fisseha Tekle pert indított a kenyai Meta ellen, mondván a vállalat hagyta, hogy a gyűlöletbeszéd eluralkodjon a platformon, széles körű erőszakot okozva ezáltal.

„A ruandai rádióhoz hasonlóan a Facebook is szította a háború lángjait Etiópiában” – von párhuzamot az 1994-ben történt ruandai vérengzésekkel Rosa Curling, a Foxglove, egy egyesült királyságbeli székhelyű nonprofit szervezet igazgatója, amely a globális technológiai óriások emberi jogi visszaéléseivel foglalkozik. Curling szerint a vállalatnak meglennének az eszközei ahhoz, hogy megállítsa a folyamatokat: a platform algoritmusában meg kellene szüntetni a gyűlöletkeltő tartalmak prioritását, és több helyi alkalmazottat felvenni, tisztességesen megfizetve, a tartalmak moderálására.

Az akár a fejlett demokráciákat is veszélyeztető probléma nem ismeretlen a közösségimédia-óriás számára. Már 2018-ban létrehozott egy olyan csoportot a vállalaton belül (IPOC), amely gyorsan és hatékonyan tud reagálni a „válságos pillanatokra”, és be is vetették például a 2020. novemberi egyesült államokbeli választások és azt követő Capitolium elleni zavargások során. Csakhogy amíg az amerikai kongresszusnak is megvannak az eszközei, hogy számonkérje a tech- (és más) óriások túlkapásait, működésbeli anomáliáit (más kérdés, hogy ezt nem túl nagy eréllyel teszi…), addig a „világ végén” történő események kisebb figyelmet kapnak – ha kapnak egyáltalán, szereplői pedig gyakorlatilag eszköztelenek az óriásokkal szemben. A jogsértések feltárását a Facebook Etiópiában is próbálja, ha nem is ellehetetleníteni, de lehetőleg akadályozni. Célja világos, hozzáállása érthető: még a végén fény derülne a saját szerepére is a tragédiák előidézésében.

Az Etiópia északi részén már két éve zajló polgárháború okai összetettebbek annál, mint hogy e blogcikk keretén belül akár röviden is összefoglalhatnánk. A pert képviselő AI tanácsadója azonban nem állítja, hogy a „polgárháború igazsága” csakis az ő oldalukon állna. A szeparatisták és a szövetségi kormány egyaránt bűnös a civil lakosság szisztematikus megfélemlítéséért, az erőszakért, a gyilkosságokért. Mindkét fél súlyos emberi jogsértéséket követett el.

A Meta szóvivője, Sally Aldous eközben a WIRED-nek úgy nyilatkozott, hogy a gyűlöletbeszéd és az erőszakra való felbujtás ellentétes a vállalat politikájával. Ám mielőtt hátradőlnénk, nyugtázva a társadalmi metafelelősség-vállalást, szögezzük le: egy 2021. júliusi Facebook-bejegyzésben, amely továbbra is elérhető a platformon, az etióp miniszterelnök “gyomoknak” nevezi a tigréi lázadókat, akiket ki kell irtani.

A per képviselői azt kérik a legfelsőbb bíróságtól, adjon ki egy nyilatkozatot, amelyben a Metát felelőssé teszi az alkotmányban garantált alapvető jogok megsértéséért. Rendelje el egy több mint 2 milliárd dolláros áldozati alap létrehozását, és eseti alapon ossza szét a pénzeszközöket. Végül arra kérik a bíróságot, kötelezze a Facebookot annak kinyilvánítására, hogy algoritmusai a továbbiakban nem fognak uszító, gyűlölködő és veszélyes tartalmakat népszerűsíteni, és olyan protokollt vezetnek be, amely “minőségileg egyenértékű az Egyesült Államokban alkalmazottal” Kenyában és minden más országban, amelynek tartalmát a Meta Nairobiból moderálja.

Eközben apja halála után Abrham családja kénytelen volt elmenekülni az otthonukból. Jelenleg az Egyesült Államokban várják menedékjog iránti kérelmük elbírálását.

“Minden álmunk összeomlott” – mondja Abrham. E mondaton nincs mit moderálni…

A bejegyzés a Wired cikke alapján készült.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tovább szítja a polgárháborút Etiópiában a Meta?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.