Átverés is lehet az Instagram nyeremény

Az értesítések között egyszercsak észreveszed, hogy megjelölték egy posztban a neved, és a leírás szerint te vagy a néhány szerencsés nyertes egyike. Már kattintasz is, hogy megszerezd a nyereményt, vagy megállsz, és először ellenőrzöd a téged megjelölő fiókot?

A rossz hírünk, hogy jobban teszed, ha óvatos vagy, mert szaporodnak az átverések a közösségi oldalakon. Az alábbiakban egy tipikus Instagram átverést mutatunk be.

Az első lépésben új értesítés jelenik meg, amelyből kiderül, hogy megjelöltek téged egy fotón, és nyertél egy nagyértékű ajándékkártyát. (Az átverés lépéseit megtekintheted az galéria képeire kattintva.)



Ha lekattintod az értesítést, az adott instagram fiókban látod, hogy a storyra kell kattintanod. Ez nem véletlen, mert a story tartalmazhat kattintható linket.

A kattintható link pedig át is visz téged egy adathalász oldalra, amelyet jó esetben a vírusirtód már blokkol – ahogyan a példánkban a G DATA is tette a dolgát.

Mi történt volna, ha…

Amennyiben a vírusirtó szoftver nem blokkolta volna az adathalász oldalt, a kattintás után egy, a bűnözők által fenntartott oldalra kerülnénk, amely megpróbálja megszerezni nevünket, email címünket, telefonszámunkat. Mivel nyereményről van szó, az oldal akár olyan adatokat is bekérhet, amelyek látszólag a nyeremény átvételéhez szükségesek (például személyi okmányok azonosító száma, bankszámlaszám, postacím, egyéb személyes adatok).

Amire ügyelni kell

Az Instagram maga is foglalkozik az átverések elleni védekezéssel, az alábbi tanácsok a közösségi oldal tudásbázisából származnak, és érdemes őket megfogadni:

Gyanakodj, ha:

  • Ha olyan személy kér tőled pénzt, akit nem ismersz személyesen.
  • Ha pénz vagy ajándékkártyák küldését kérik tőled ahhoz, hogy hozzájuss valamilyen hitelhez, jutalomhoz vagy egyéb nyereményhez.
  • Ha valaki díj megfizetését kéri, hogy jelentkezhess egy állásra.
  • Ha a fiók valamilyen nagyvállalatot, szervezetet vagy közszereplőt képvisel, de nincs ellenőrizve.
  • Ha valaki az Instagram biztonsági munkatársának adja ki magát, és fiókadatokat kér tőled (például a felhasználónevedet és a jelszavadat), vagy fiókellenőrzési szolgáltatást kínál neked.
  • Ha azt kérik tőled, hogy folytassátok a beszélgetést az Instagramon kívül, kevésbé nyilvános vagy kevésbé biztonságos környezetben, például külön e-mailben.
  • Ha valaki bajban lévő ismerősre vagy rokonra hivatkozik.
  • Ha valaki hamisan adja meg tartózkodási helyét.
  • Ha olyan üzenetet kapsz, amely látszólag egy ismerőstől vagy általad ismert vállalattól érkezik, és amelyben gyanús hivatkozásra való kattintásra kérnek.
  • Ha a fiókot a közelmúltban hozták létre az Instagramon.
  • Ha az üzenetek vagy bejegyzések rossz helyesírásúak, illetve nyelvtanilag hibásak.
  • Ha egy személy vagy egy fiók egy nyeremény átvételére kér.
  • Ha egy személy vagy egy fiók rendkívül kedvezményesen kínál termékeket.
A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Átverés is lehet az Instagram nyeremény
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.