Új védelmi technológia a zsarolóvírusok ellen

A zsarolóvírusok elleni küzdelem nagy kihívás elé állítja a vírusvédelmet gyártó cégeket is, mivel a kártevőkből rendkívül gyorsan jelennek meg az új variációk. A G Data azonban kidolgozott egy teljesen új védelmi módszert a fájlokat titkosító zsarolóvírusok ellen.

A G Data Zsarolásvédelem egy olyan proaktív technológia, ami a kártevőket a viselkedésük alapján felismeri, még azelőtt, hogy a víruslaboratórium elkészítette volna ellenszerüket. Így ha egy zsaroló kártevő kikapcsolja a rendszer mentéseit, vagy hirtelen sok fájl kiterjesztését megváltoztatja, a G Data azonnal lezárja a hozzá tartozó folyamatokat, majd értesíti a felhasználót a rendszerben zajló ismeretlen tevékenységről.

Ez a technológia újabb védelmi szintet jelent a zsaroló kártevők ellen, és képes megakadályozni a dokumentumok, fotók és más fájlok nagy tömegű titkosítását. A dedikált zsarolásvédelem már megtalálható mind a lakossági, mind a vállalati G DATA termékekben, és az elmúlt években számos ismeretlen titkosító kártevőt állított meg.

Ha kíváncsi vagy a működésére éles helyzetben is, akkor ezt a cikket olvasd el, és nézd meg a hozzá tartozó videót.

Aki frissíti lakossági szoftverét a legújabb verzióra, az már láthatja a Zsarolásvédelem megjelenését a beállítások között:

Ajtókat zárt be a zsarolóvírus

Mindeközben Ausztria egyik vezető szállodája elismerte, hogy zsarolóvírus áldozatává vált. A négycsillagos Romantik Seehotel Jaegerwirt hotelben a támadás idején telt ház volt, 180 vendég élvezte az alpesi vendéglátást.

Nem ismert, hogy a zsarolóvírusok mely variánsa támadta meg a szálloda rendszerét, ahogyan az sem, hogy milyen védelmi szoftvereket használtak. Azt viszont elismerte a hotel, hogy a támadás az összes informatikai rendszerüket használhatatlanná tette: a szobafoglalási és fizetési szoftvereik mellett az ajtók nyitásáért és zárásáért felelős megoldásuk is blokkolásra került. Az elektronikus kulcsok sem működtek, nem tudták beprogramozni őket, így a vendégek nem tudtak bejutni a szobájukba.

Hasonló támadás bármikor érheti a hazai szálláshelyeket is. Mivel a magyar cégek jellemzően nem hozzák nyilvánosságra a biztonsági incidenseket, így csak megbecsülni lehet az őket ért zsarolóvírusos kár nagyságát.

A vállalatok számára megfogalmazott védekezése tanácsainkat ebben a bejegyzésben olvashatja.

G DATA Zsarolóvírus elleni védelem

63 Comments

  1. Róbert Szabó szerint:

    jah… csak azt csinál amit akar…letiltod a virusvédelmet és amit ő akar az futtatod amit meg nem arra meg folyamatosan jelez…

  2. Szabolcs Vári szerint:

    Komolyan érdekelne a dolog, ebben a megvilágításban. Vegyunk egy primkó alapfelállást. Nem i7es gép hanem mondjuk Core2es, linux ftpvel, legyen mondjuk 500giga adat. Higyan és pláne mennyi idő alatt tudná becryptelni visszafirdithatatlanul az összes adatot a kártevő?

    • Kedves Szabolcs Vári – nagyon rövid idő alatt. A zsaroló kártevők fejlettebb generációja már nem a teljes fájlt titkosítja, hanem belenyúl a fájlba, és egy részletet titkosít benne, ami szükséges ahhoz, hogy a fájlt meg lehessen nyitni. Így összességében néhány perc alatt hatalmas pusztítást tudnak végezni.

    • Szabolcs Vári szerint:

      Igen..akkor ennyi annyi valóban! Rátesztelek már a dologra..nehezen hiszem hogy észrevétlenül vagy 5féle processt művelne hirtelen ?

  3. István Molnár szerint:

    Nyilván én vagyok nagyon elvetemült, de egészen addig, amíg maga az eszköz fizikailag a birtokomban van, tőlem bárki azt tol rá távolról, amit akar, pont lekakálom. Maximum bosszúságot tud okozni, effektív kárt nem. 1.) Mindenről van gyakori, _rendszeres_, jól struktúrált mentésem, a valóban fontosakról min. két példányban, fizikai adathordozókon, más helyeken. 2.) Mobil eszközről NEM bankolok. 3.) Ha kapnék egy zsaroló vírust, miután szanaszét röhögném magam, elővennék egy USB kábelt, a telefont összecsatlakoztatnám a notebook-ommal, és különösebb kavalkád nélkül tennék rá egy firmware frissítést, aztán jónapot… 😀 😉 Ezzel nem a valós veszélyt kívánnám lebecsülni, csak a téma túllihegését, a veszélyességet meg némi józan ésszel és odafigyeléssel minimalizálni lehet. Szerintem. 😀

  4. Szabolcs Vári szerint:

    2012 okt.ben futottam bele először zsarolóvirusos torténetbe egy ügyfélnél, de hogy nekem miért nem sikerül még személyesen ilyennel taliznom ?! Volt vagy kemény 15perc az eltávolítása..Amatőr gizikék, mancikák..idiota cégek..

  5. Linuxra is van már zsarolóvírus…. Linux esetében is fontos gondoskodni a rendszeres mentésekről!

  6. Van egy jó módszer: Linux 🙂

  7. Tamás Varga szerint:

    Javaslom valamelyik Linux használatát, sok idegességtől megóvjátok magatokat. Ez egy magyar fejlesztés: https://blackpantheroshogyan.blogspot.hu/p/letoltes.html

  8. Zoltán Ádám szerint:

    Eset Smart Security 8.0 interaktív módba telepítve, és aztán úgy használva. MINDENT MEGFOG! A világon a legjobb!!!

  9. Róbert Szabó szerint:

    Tamás Tonhauser az avast-ot haggyuk már a fa…ba…nem véletlenül hagyta el a gdata is…..még a csóri malwarebytes elemzője motora is különb….Nem véletlenül kerül a jók közé a gdata.(Hátamögött a bitdefender.).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Új védelmi technológia a zsarolóvírusok ellen
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.