Új védelmi technológia a zsarolóvírusok ellen

A zsarolóvírusok elleni küzdelem nagy kihívás elé állítja a vírusvédelmet gyártó cégeket is, mivel a kártevőkből rendkívül gyorsan jelennek meg az új variációk. A G Data azonban kidolgozott egy teljesen új védelmi módszert a fájlokat titkosító zsarolóvírusok ellen.

A G Data Zsarolásvédelem egy olyan proaktív technológia, ami a kártevőket a viselkedésük alapján felismeri, még azelőtt, hogy a víruslaboratórium elkészítette volna ellenszerüket. Így ha egy zsaroló kártevő kikapcsolja a rendszer mentéseit, vagy hirtelen sok fájl kiterjesztését megváltoztatja, a G Data azonnal lezárja a hozzá tartozó folyamatokat, majd értesíti a felhasználót a rendszerben zajló ismeretlen tevékenységről.

Ez a technológia újabb védelmi szintet jelent a zsaroló kártevők ellen, és képes megakadályozni a dokumentumok, fotók és más fájlok nagy tömegű titkosítását. A dedikált zsarolásvédelem már megtalálható mind a lakossági, mind a vállalati G DATA termékekben, és az elmúlt években számos ismeretlen titkosító kártevőt állított meg.

Ha kíváncsi vagy a működésére éles helyzetben is, akkor ezt a cikket olvasd el, és nézd meg a hozzá tartozó videót.

Aki frissíti lakossági szoftverét a legújabb verzióra, az már láthatja a Zsarolásvédelem megjelenését a beállítások között:

Ajtókat zárt be a zsarolóvírus

Mindeközben Ausztria egyik vezető szállodája elismerte, hogy zsarolóvírus áldozatává vált. A négycsillagos Romantik Seehotel Jaegerwirt hotelben a támadás idején telt ház volt, 180 vendég élvezte az alpesi vendéglátást.

Nem ismert, hogy a zsarolóvírusok mely variánsa támadta meg a szálloda rendszerét, ahogyan az sem, hogy milyen védelmi szoftvereket használtak. Azt viszont elismerte a hotel, hogy a támadás az összes informatikai rendszerüket használhatatlanná tette: a szobafoglalási és fizetési szoftvereik mellett az ajtók nyitásáért és zárásáért felelős megoldásuk is blokkolásra került. Az elektronikus kulcsok sem működtek, nem tudták beprogramozni őket, így a vendégek nem tudtak bejutni a szobájukba.

Hasonló támadás bármikor érheti a hazai szálláshelyeket is. Mivel a magyar cégek jellemzően nem hozzák nyilvánosságra a biztonsági incidenseket, így csak megbecsülni lehet az őket ért zsarolóvírusos kár nagyságát.

A vállalatok számára megfogalmazott védekezése tanácsainkat ebben a bejegyzésben olvashatja.

G DATA Zsarolóvírus elleni védelem

63 Comments

  1. Zoltán Ádám szerint:

    G Data Magyarország :köszi, kedvesek vagytok! Kellemes szép hétvégét nektek is! 🙂

  2. Zoltán Ádám Szerintünk fordulj az ügyfélszolgálathoz, megoldják a problémádat. Az új szoftververziókban új védelmi komponensek vannak. A G DATA esetében például most került be a dedikált zsarolásvédelem, így hiába igaz, hogy a régi verzió is frissíti a szignatúrákat, az új verzió akkor is jobb védelmet biztosít. A Win7 kompatibilitás adott, biztos, hogy a legújabb szoftver is kompatibilis ezzel az operációs rendszerrel. Lehet, hogy az automatikus frissítés nem működik, de egy újratelepítés ezt valószínűleg megoldja. Sok közünk ugyan nincs hozzá, hogyan használod az ESET szoftvered, de a biztonságot igyekszünk hirdetni, amikor lehet. 🙂 Jó hétvégét neked!

  3. Zoltán Ádám szerint:

    A vírusdefiníciós adatbázist természetesen mindig frissíti.

  4. Zoltán Ádám szerint:

    Igen, de a 9.0-ás frissen telepítés után hibával kilépett…és ezért nem frissítem..gondolom a 10-es is vacak..ez a 8.0 teljesen stabil!! 🙂 plusz még az is lehet, hogy a 10-est már eleve winfos 10 alá kreálták..nekem pedig win 7 ultimate van 64 bites verzióban..ami teljesen jó, míg a win 10 ugye gyárilag tele kémprogramokkal..szóval ha a win10-et nézem, akkor kösz, de kösz nem! 🙂

  5. Zoltán Ádám – Frissíteni kellene, már 10-es verziónál járnak. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Új védelmi technológia a zsarolóvírusok ellen
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.