Noha semmi garancia sincs az adatok visszanyerésére, a vállalatok az esetek többségében inkább kifizetik a váltságdíjat – derül ki a friss adatokból.

A Quantum vállalat kutatása szerint – melyben többszáz IT szakembert kérdeztek meg – öt vállalatból kettő zsarolóvírusos támadás áldozata volt az elmúlt két évben. Aggasztó, hogy az áldozatok 82 százaléka úgy döntött, hogy inkább fizetnek a bűnözőknek, azért, hogy adataikat visszakapják.

Az okok összetettek: sokan még akkor is fizetnek, ha egyébként az adatokat más forrásból vissza tudják állítani. Ilyenkor az érzékeny adatok publikálásától tartanak, ezért mindent megtesznek adataik védelmébe, még váltságdíjat is fizetnek.

Új nyomásgyakorlási eszközök jelentek meg

A CrowdStrike IT biztonsági vállalat kutatása ugyanis azt mutatja, hogy 2021-ben 82 százalékkal nőtt az adatszivárgási incidensek száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A támadók az adatokat vagy azok egy részét azért hozzák nyilvánosságra, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak a megtámadott szervezetre. Egy másik új nyomásgyakorlási metódus a DDoS támadással való fenyegetőzés is – ahogy erről már írtunk korábban blogunkon.

A zsarolóvírus támadásokban azért nem éri meg váltságdíjat fizetni, mert ezzel is támogatjuk és biztatjuk a bűnözőket, hogy más vállalatokat is támadjanak meg. Sokan egyszerű üzleti döntésként élik meg a váltságdíj kifizetését: adatok hiányában a vállalat napokig nem tud működni, ezért inkább a fizetés mellett döntenek. De erről jóval többről van szó. Nem tudjuk kiknek fizetünk azok milyen, esetleg illegális tevékenységet finanszíroznak ebből. Egy korábbi összeállításunkban részletesen foglalkoztunk ezzel a kérdéssel is, hogy fizessünk vagy ne fizessünk zsarolóvírusos támadás esetén.

A SonicWall adatai szerint egyébként a zsarolóvírus támadási kísérletek aránya 2021 első három negyedévében 148 százalékkal nőtt, éves szinten. Az átlagos váltságdíj kérelem pedig 36 százalékkal 6,1 millió dollárra (1,9 milliárd forintra) nőtt.

A zsarolóvírusokról rengeteg tudás felhalmozódott a G DATA-nál, ami t szívesen megosztunk másokkal. Ebben az írásunkban például összefoglaltuk mindazt, amit a zsarolóvírusokról tudni szeretnél. Az is látványos, ahogyan a G DATA a gyakorlatban véd a zsarolóvírusok ellen. És azt tudtad, hogy a G DATA szakemberei egy oltást is kifejlesztettek zsarolóvírus ellen?

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A vállalatok inkább kifizetik a váltságdíjat
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.